OLJE OG GASS

Oljeutslipp på Draugen-feltet

Slik så Statfjord-slangen ut etter bruddet.
Slik så Statfjord-slangen ut etter bruddet.Bilde: Solfrid Walløe / StatoilHydro
10. jan. 2008 - 12:35

Oljeutslippet ble oppdaget ved 8.15-tiden. Kystverket mener utslippet er på 10 kubikkmeter. Operatøren på feltet, Shell, mener utslippet bare er på 3 kubikkmeter.

Selv om utslippet er lite, ser Petroleumstilsynet alvorlig på saken.

Slangen igjen

– Dette er den andre slike hendelsen på kort tid. Dagens utslipp skjedde også i forbindelse med bøylelasting. Årsaken ser ut til å være brudd på lasteslangen, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.

Like før jul førte et brudd i en lasteslange på Statfjord A til et utslipp på om lag 4.000 kubikkmeter olje.

– Vi ser disse hendelsene i sammenheng og vil granske saken, opplyser Anda.

"Weak link"

– Dette skal selvfølgelig ikke skje. Vi har satt i gang en gransking for å klarlegge årsaken, men arbeidet vil nok ta en viss tid, sier Shells kommunikasjonssjef for Draugen, Kitty Eide, til TU.no.

Ifølge Eide er det ikke avklart hvorvidt det er snakk om et kabelbrudd. Utslippet skjedde i forbindelse med at et såkalt "weak link", en innlagt sikkerhetsmekanisme, løste seg ut og kuttet forbindelsen.

– Når det løser seg ut, stanser lastingen automatisk. Men vi opplevde altså å få olje på sjøen likevel, i et begrenset omfang. Årsaken til at det løste seg ut, har vi ikke oversikt over, sier Eide.

Krever driftsstans i Nordsjøen

Eide sier at sikkerhetssystemer og varslingsrutiner i dette tilfellet har fungert som de skulle. Men det holder ikke for fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet.

– Oljenæringen bør nå vurdere en trinnvis driftsstans på samtlige felt i Nordsjøen for å undersøke utstyret nærmere. Næringens renommé er avhengig av det, sier Holten.

I tillegg til at utstyret må kontrolleres, krever Holten at også kontrollprosedyrene som er etablert for å hindre utslipp må under lupen etter de to utslippene på Draugenfeltet og Statfjord A.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.