OLJE OG GASS

Oljeutbyggingene voktes av myndighetene

Norske myndigheter vil følge utbyggingsprosjektene tettere for å unngå forsinkelser og kostnadsoverskridelser.

NORSKE LEVERANSER: Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet får omvisning blant norske juletrær av ledere i FMC Technologies.
NORSKE LEVERANSER: Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet får omvisning blant norske juletrær av ledere i FMC Technologies. Bilde: Ole Ketil Helgesen
10. mai 2012 - 15:31

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet står Goliat-prosjektet i fare for å bli utsatt dersom ikke operatøren Eni klarer å overkomme en rekke utfordringer med byggingen av det flytende produksjonsskipet som skal brukes på feltet.

FPSO-en bygges ved det sør-koreanske verftet Hyundai.

Eni innrømmer til Teknisk Ukeblad at de står overfor en rekke utfordringer med verftet som bygger produksjonsenheten, men ønsker ikke å gå i detaljer.

Les også: Goliat-utsettelse kan gi staten milliardtap

Viktig å holde fristene

Denne uken var statssekretær ved olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen på besøk i Sør-Korea, hvor han blant annet hadde et møte med Eni om Goliat-prosjektet.

Henriksen sier til Teknisk Ukeblad at det er en rekke utfordringer i prosjektet.

Han har likevel tiltro til at Eni sammen med verftet Hyundai får løst problemene innen det flytende produksjonsskipet skal installeres på norsk sokkel.

– Det viktige er at produksjonen ikke blir utsatt. Partene er klare på at de fortsatt har som ambisjon å starte produksjonen i 2013, sier Henriksen på telefon fra Sør-Korea.

1200004911.jpg

Følger dem tett

Han påpeker at det er operatørenes ansvar å sørge for at prosjektene blir gjennomført på tid og budsjetterte kostnader.

Likevel sier Henriksen at OED kommer til å følge opp tettere for å markere viktigheten i at de blir gjennomført etter kravene.

– Vi ønsker å følge tettere opp de prosjektene som foreligger for å markere at vi ser på dette med produksjonsstart og levering til rett tid som viktige forhold. Vi har høy oppmerksomhet på dette, men til syvende og sist er det operatørenes ansvar. De har lagt frem en plan for utvikling og drift, og fått den godkjent av oss. Den blir de målt ut i fra, og det vet de, sier Henriksen.

Små forsinkelser gir store utslag

Et annet prosjekt som OED følger nøye med på er det problematiske Yme-prosjektet, som nå er over tre år forsinket.

Til og med små forsinkelser ved verftet kan gi store utslag når installasjonen av FPSO-en skal foregå i områder som er sesong- og væravhengig.

Planlagt ferdigstillelse av Goliat-FPSO-en ved verftet er i mai 2013, og produksjonsstarten er satt til fjerde kvartal 2013.

Flere regelverksbrudd

–  Det er en generell fare for norsk sokkel med våre klimatiske forhold og årstidssvingninger. Man kan ikke installere plattformen når som helst. En måneds forsinkelse blir fort et år forsinkelse på feltet, det gjelder for alle prosjekter. Det er viktig for oss at tidsfristene blir holdt, fordi vi som myndighet taper store verdier på slikt, sier Henriksen.

Petroleumstilsynet (Ptil) hadde tilsyn med byggingen av Goliat-FPSOen i mars i år. Ifølge tilsynsrapporten har operatøren i varierende grad implementert regelverkets krav til barrierer.

Les hele tilsynsrapporten her.

I ferd med å svare

Ptil lister blant annet opp regelverksbrudd på barrierestyringen, risikoreduksjon, prosessikringssystem og kvalifisering og bruk av ny teknologi.

Informasjonssjef i Eni, Andreas Wulff, ønsker ikke å kommentere avvikene som Ptil påpeker i sin rapport siden selskapet er i ferd med å forberede sitt svar til tilsynsorganet.

Les også: Yme-prosjektet raser i verdi

Yme kan bli skrotet

Dette har gått galt på Yme

Veritas-godkjent utstyr virker ikke

Yme-partner utsetter produksjonsstart 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.