KLIMA

– Oljesøl kan bli nasjonal katastrofe

KRISE? Bellona mener oljesøl i Lofoten vil medføre store konsekvenser for fiskebestanden, og avviser resultatene i Veritas-rapporten.
KRISE? Bellona mener oljesøl i Lofoten vil medføre store konsekvenser for fiskebestanden, og avviser resultatene i Veritas-rapporten. Bilde: Leif Hamnes
13. apr. 2010 - 12:10

Bellona avviser fullstendig konklusjonen i en Veritas-rapport om at selv et stort oljesøl i Lofoten bare vil få begrensede følger for fiskeressursene.

Les også: – Oljeutslipp vil ikke true fisk i Lofoten

Ikke torsk

VG har fått tilgang til tallmaterialet for sildeyngel, men ikke for torsk, den største kommersielle ressursen.

Bellona betegner det som en nasjonal katastrofe dersom det blir et utslipp i den størrelsesorden som VG beskriver, med Veritasrapporten som kilde.

– Katastrofe

– Dette eksempelet vil etter 50 døgn gi et utslipp på 225.000 tonn olje, hele 11 ganger så mye som den samlede kapasiteten til norsk beredskap. Skulle noe slikt skje, vil vi få en naturkatastrofe at et slikt omgang at norsk myndigheter bare kan resignere. Et apparatet til å håndtere slike mengder finnes ikke. Det er meningsløst å hevde at et slikt utslipp ikke vil få dramatiske følger for fiskebestandene, sier Bellona-rådgiver Sigurd Enge til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.