ENERGI

Oljeskattepakken førte til rekordstor prosjektbølge på norsk sokkel

Aldri er det innlevert planer for så store investeringer på norsk sokkel i løpet av ett år, hele 270 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Karl Johnny Hersvik, direktør i Aker BP, olje- og energiminister Terje Aasland og Øyvind Eriksen, styreleder i Aker Solutions, da Aker BP overleverte totalt 11 utbyggingsplaner til 200 milliarder kroner.
Karl Johnny Hersvik, direktør i Aker BP, olje- og energiminister Terje Aasland og Øyvind Eriksen, styreleder i Aker Solutions, da Aker BP overleverte totalt 11 utbyggingsplaner til 200 milliarder kroner. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
4. jan. 2023 - 08:28

Anslaget er basert på data fra Rystad Energy og selskapenes egne nyhetsmeldinger, og er soleklar rekord for ett enkeltår, selv når man omgjør fortidens beløp til 2022-kroner, skriver avisen.

Aker BP sto for den suverent største pakken som noen gang er presentert, med hele 11 planer for utvikling og drift av en petroleumsforekomst (pud) levert 16. desember.

Til sammen representerer de over 200 milliarder kroner i investeringer, som Kjell Inge Røkkes oljeselskap skal dekke cirka 70 prosent av selv. Aker BP står dermed for over halvparten av de totale investeringene som ligger inne i planene som ble innlevert i fjor.

Til tross for en soleklar rekord betyr dette ikke at produksjonen blir vesentlig økt på sokkelen ettersom olje- og gassressursene som skal utvikles er små sammenlignet med storhetstiden, skriver Dagens Næringsliv.

Konsernsjef Geir Håøy sier Kongsberg-Gruppen har en ordrereserve på 88,6 milliarder kroner.
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.