OLJE OG GASS

– Oljeselskapene presser seg på

NYTT: Helge Rykkvik er ikke i tvil om at oljeselskapene vil profittere på en varmere klode.
NYTT: Helge Rykkvik er ikke i tvil om at oljeselskapene vil profittere på en varmere klode. Bilde: Lars Harald J. Kristiansen / SCANPIX
Dag Yngve Dahle
31. jan. 2011 - 11:58

Øistein Harsem, forsker ved Universitetet i Tromsø, sa under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø i forrige uke at oljeselskapene vil .

Årsak: Mindre is gir en lengre letesesong og enklere tilgang til oljen og gassen i nordområdene.

Paradoks

Oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo støtter konklusjonene.

– Det vil åpenbart være slik at jo mer polisen smelter, jo mer fysisk tilgjengelig vil de samme områdene være for oljeindustrien. Dette kan ses som et moralsk paradoks: Den samme oljeindustrien som har bidratt til å skape klimakrisen med alle sine ødeleggende konsekvenser, vil også kunne profittere på den, sier forskeren.

Han sier at oljeindustrien i større og større grad ser ut til å tvinge seg inn i sårbare områder på kloden.

Sårbart

– Ja, foreløpig er det en annen dynamikk som driver oljeindustrien inn i stadig mer sårbare områder, nemlig det faktum at vi er i ferd med å gå tom for olje i lett tilgjengelige områder. Hvis den trenden fortsetter, vil oljeindustrien trenge seg på sårbare områder allerede før isen forsvinner, sier han.

Han peker på at saken er annerledes hvis hele den arktiske iskappen smelter.

– Da kan vi stå midt oppe i skrekkscenarioet klimaekspertene advarer i mot. Det vil skape katastrofer som vil endre grunnforutsetningene i de fleste samfunn. Oljeindustrien vil neppe kunne fortsette å ekspandere upåvirket av det, sier Ryggvik.

– Havisen forsvinner ikke

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.