OLJE OG GASS

– Oljeselskapene krisemaksimerer

ConocoPhillips ville opprinnelig bygge en ny boligplattform til Ekofisk-feltet. Nå har de valgt å leie inn en oppjekkbar plattform i stedet.
ConocoPhillips ville opprinnelig bygge en ny boligplattform til Ekofisk-feltet. Nå har de valgt å leie inn en oppjekkbar plattform i stedet. Bilde: Kjetil Alsvik
Stein Jarle Olsen
10. mars 2009 - 07:38

ConocoPhillips har valgt å utsette byggingen av en boligplattform til Ekofisk-feltet, som skulle hatt sengeplass til 500. I stedet velger de å leie inn en oppjekkbar plattform frem til 2013.

Permitterer

Det gjør at Aker Solutions’ verft i Verdal nå går mot stillere tider. Verftsdirektør Nina Udnes har signalisert at utsettelsen vil bety permitteringer for mange av verftets 781 ansatte.

Leder Stein Aamdal i Verkstedklubben Aker Verdal mener oljeselskapenes strategi bør være under enhver kritikk.

– Oljeselskapene utnytter situasjonen og krisemaksimerer for å presse pris. Faren for at industrien legges brakk, er stor. På denne måten bidrar oljeselskapene til å forringe sine egne muligheter til utbygging av nye oljefelt senere, sier han til Dagens Næringsliv.

– Dumt gjort

Fellesforbundets leder Arve Bakke er enig.

– Det er dumt gjort av selskapene om de ikke følger investeringsplanene de selv har vedtatt. En slik fremgangsmåte gjør noe renommeet deres og fører nok til at det blir vanskeligere for dem å få ja til leting og utvinning av nye felt.

Også Aibel og Bergen Group rammes av Ekofisk-utsettelsen. Aibel har allerede redusert med 150 mann, mens Bergen Group foreløpig avventer situasjonen.

– Merkelig

Konsernsjef Harald Karlsson i Leirvik Module Technology, som håper å få bygge lugarene til den nye boligplattformen, synes oljeselskapene oppfører seg merkelig.

– Alle, selv de største pessimistene, er enige om at oljeprisen kommer opp i 100 dollar fatet eller mer igjen. Det er jo selskapene som burde investere for å være klare, sier han til DN.

Kun utsatt

ConocoPhillips presiserer på sin side at plattformprosjektet ikke er skrinlagt, men kun skjøvet på i tid.

– Vi konsoliderer nå markedet og satser på å gå ut med en ny anbudsrunde på overbygget mot slutten av året, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg.

Også Karmsund Maritime sliter: 150 verftsansatte risikerer jobben