OLJE OG GASS

Oljeselskapene investerte mindre

Valhall vil være en av de største investeringene på norsk sokkel i år.
Valhall vil være en av de største investeringene på norsk sokkel i år. Bilde: BP
Maiken Ree
3. mars 2011 - 11:51

Totalt ble det investert 125,4 milliarder kroner i 2010, noe som er 7,7 prosent lavere enn investeringene i 2009, melder SSB i deres årlige investeringsstatistikk for olje- og gassvirksomheten.

– Hovedårsaken til nedgangen fra 2009 til 2010 er at usikkerheten knyttet til oljepris i etterkant av finanskrisen førte til at mange planlagte prosjekter ble besluttet utsatt i 2009, skriver SSB.

Det er investeringsområdene feltutbygging, felt i drift, leting og landvirksomhet som har en nedgang. Investeringene for rørtransport forholder seg på samme nivået som året før.

Første nedgang på lenge

2010 er det første året med nedgang i investeringene til oljevirksomheten siden 2002. Også for 2011 spår SBB lavere investeringer enn tidligere antatt. Det forventes at oljenæringen vil investere 141,1 milliarder kroner i år, noe som er 9,7 milliarder lavere enn oppgitt i 4. kvartal 2010.

Dette vil likevel justeres nå prosjekter som har levert Plan for utbygging og drift (PUD) har blitt godkjent i Stortinget. Det er levert inn PUD for prosjektene Valemon, Jordbær (Knarr), Ekofisk Sør og Eldfisk II. Det er forventet at disse vil bli behandlet av Stortinget i løpet av sommeren. I tillegg er det ventet at det vil komme flere prosjekter som Luno, Bream, Frøy og Gygrid.

Størst på felt i drift

De største investeringene i 2011 er forventet å komme på feltene Troll, Ekofisk, Valhall og Gullfaks.

Investeringene i letevirksomheten i 2010 endte på 25,5 milliarder kroner i 2010, ned 2,4 milliarder fra 2009.

For investeringsområdet feltutbygging ble det brukt 30,4 milliarder kroner i fjor, ned 6,2 milliarder fra året før.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.