OLJE OG GASS

Oljeselskap granskes for folkerettsbrudd

I SØKELYSET: Sveriges utenriksminister Carl Bildt (bildet) satt tidligere i styret for Lundin Petroleum, som anklages for brudd på folkeretten i Sudan.
I SØKELYSET: Sveriges utenriksminister Carl Bildt (bildet) satt tidligere i styret for Lundin Petroleum, som anklages for brudd på folkeretten i Sudan. Bilde: Reuters / Scanpix
21. juni 2010 - 14:00

Svenske myndigheter har innledet en etterforskning av oljeselskapet Lundin Petroleum, som mistenkes for å gjort seg skyldig i brudd på folkeretten i Sudan.

I en pressemelding mandag sier statsadvokat Magnus Elving at beslutningen er tatt på grunnlag av en rapport fra en gruppe frivillige organisasjoner om oljeselskapets tidligere virksomhet i Sudan, under sitt daværende navn Lundin Oil.

I rapporten hevder gruppa European Coalition on oil in Sudan (ECOS) at Lundin Petroleum, der utenriksminister Carl Bildt tidligere satt i styret, begikk flere brudd på folkeretten under virksomheten i Sudan fra 1997 til 2003.

Drept og voldtatt

Ifølge rapporten skal oljeselskapet indirekte ha hjulpet det sudanske regimet med å bruke sudanske soldater og lokal milits for å fordrive og tvangsflytte sivilbefolkningen i områdene der det var oppdaget olje.

Rundt 200 000 sørsudanere ble drevet fra sine hjem, landsbyene deres ble brent ned, mange menn ble drept og kvinner voldtatt, heter det i rapporten.

Ifølge svensk påtalemyndighet finnes det grunn til å tro at «brudd er blitt begått og at det kan finnes en svensk tilknytning til slike brudd».

Ingen Bildt-kommentar

Carl Bildt ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Dette er ikke noe vi kommenterer. Vi kan bare konstatere at etterforskningen er i gang, sier hans pressesekretær Irena Busic ifølge avisa Expressen.

Bildt har tidligere hilst en etterforskning velkommen, skriver Dagens Juridik på sine nettsider.

Bildt satt i Lundin Petroleums styre fra 2001 til 2006. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.