OLJE OG GASS

Oljesandkritiker beskyldes for juks

Ole K. Helgesen
20. nov. 2009 - 09:28

Greenpeace med sine fire Statoil-aksjer laget mye bråk på Statoils generalforsamling i mai.

Blod

Miljøorganisasjonen hadde med seg den kanadiske legen John O'Connor som skulle ha avdekket en mengde tilfeller av sjelden kreft blant indianere i oljesandterritoriet.

Han holdt en appell hvor han slo fast at Helge Lund ville få blod på hendene som følge av virksomheten.– Feilaktige påstander

Legen fikk store oppslag i norsk og internasjonal presse, også i Teknisk Ukeblad. Nå blir O’Connor beskyldt for å ha kommet med en rekke både upresise og feilaktige påstander.

I en rapport fra den kanadiske legeorganisasjonen College of Physicians & Surgeons of Alberta avdekkes det at det er vesentlig færre indianere som har sjeldne krefttyper enn det O’Connor har påstått.

I over tre år har legen blitt etterforsket, og konklusjonene er nedslående.

– Dr. O’Connor motarbeidet helsemyndighetene som prøvde å verifisere påstandene hans, og han kom med flere usanne påstander når det gjelder antall pasienter med kreft og alderen til pasienter som har dødd av kreft, heter det i rapporten som ble lekket til kanadiske medier forrige uke.Færre tilfeller

I rapporten som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til, vises det til at O’Connor har påstått at det har vært seks bekreftede tilfeller av den sjeldne kreftformen gallegangskreft i Fort Chipewyan med 1200 innbyggere.

Men Albertas kreftregister har gjort undersøkelser og bare identifisert to tilfeller av denne kreftformen.

O’Connor skal også ha påstått at det var 12 tilfeller av tykktarmskreft blant indianerne, men ifølge Alberta Cancer Board er det riktige antallet seks tilfeller.

Det var heller ingen 33-åringer som hadde dødd av kreft, slik O’Connor har påstått.

Rapporten konkluderer likevel med at det er flere tilfeller av kreft blant indianerne i dette området enn gjennomsnittet, men at det ikke trenger å ha noen sammenheng med oljesandvirksomheten.Fremdeles tilitt

Greenpeace-leder Truls Gulowsen avviser at det var en tabbe av miljøorganisasjonen å ta den omstridte legen med på Statoils generalforsamling.

– Vi har full tillit til O’Connor. Han er en varsler som kjemper mot sterke krefter. Vi hadde et håp om at de som stod for denne granskingen skulle tørre å stå imot det enorme presset fra myndighetene og selskapene, men det ser ikke ut som de turde det.

Martin Normann i Greenpeace er kritisk til Alberta's College of Physicians and Surgeons.

– Vi synes dette er en helt unødvendig uthenging av en lege som bare har gjort jobben sin. Det som er viktig å huske på i denne konkrete saken, er at det er uvanlig høye forekomster av kreft i Fort Chippewyan.– Ikke relevant for oss

På tross av at O’Connors uttalelser om at Helge Lund ville få blod på hendene av oljesandprosjektet, mener Statoil at saken ikke er relevant for selskapet.

– Vi har ikke kommentert påstandene hans tidligere fordi dette var knyttet til helseproblemer langt unna vårt anlegg. Og problematikken er knyttet til en annen utvinningsmetode enn det vi skal benytte, sier pressetalskvinne Mari Dotterud.

Dr. John O’Connor har ikke villet kommentere rapporten overfor kanadiske medier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.