KRAFT

Oljesand kan bli billigere

Ole K. Helgesen
5. des. 2008 - 13:36

StatoilHydro trakk i går søknaden om oppføring av et oppgraderingsanlegg for bitumen i Alberta i Canada.

Les også:

Det er bare ett av mange oljesanprosjekter som kanselleres eller utsettes på ubestemt tid.

Hovedårsakene er et overopphetet lokalt leverandørmarked, utviklingen i den globale økonomien, usikre oljepriser og manglende avklaringer i forhold til lovgivning.

Kostnadseksplosjon

Den enorme utvinningsboomen i oljesand har ført til en eksplosjon av kostnadene.

Mangel på arbeidskraft og sterkt press i tjenestemarkedet har skutt prisene til himmels.

Halverte behov

Leverandørene estimerte tidligere behovet for byggearbeidere til 44.000 i 2010. Ifølge Calgary Herald vil de mange utsatte prosjektene bety at man klarer seg med halvparten, det vil si rundt 22 000.

– Dette gir energiselskapene pusterom til å takle mangelen på arbeidskraft, sterkt økende byggekostnader og fallende oljepris. Men det vil svi for underleverandørene, sier Lloyd Dyck, administrerende direktør i Construction Owners Association of Alberta til avisen. Han mener selskapene ikke er veldig bekymret for den fallende oljeprisen.

– Det var bare dråpen som fikk begeret til å renne over.

Styrt av pris

Informasjonssjef for internasjonal undersøkelse og produksjon i StatoilHydro, Kjersti Tvedt Morstøl, understreker at StatoilHydro kun har lagt oppgraderingsanlegget på is.

– Vi har ikke nødvendigvis skrinlagt for godt. Men med dagens søknad ville vi kunnet starte produksjonen i 2012. Og det er ikke aktuelt. Derfor var det riktig å trekke søknaden. Vi vil fortsette å følge med på kostnads- og prisforhold og vurdere ulike nedstrømsalternativ framover. Vi har hele tiden sagt at dette prosjektet er styrt av kostnader, ikke tidsplaner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.