OLJE OG GASS

Oljesand igjen tema på Statoils generalforsamling

Miljøvernere benytter anledningen.

Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir nok en gang tema på generalforsamlingen.
Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir nok en gang tema på generalforsamlingen. Bilde: Helge Hansen
14. mai 2014 - 14:30

Under generalforsamlingen, som starter onsdag klokka 17, vil det bli fremmet et forslag om at Statoil må trekke seg ut av sine kontroversielle investeringer i utvinning av oljesand i Alberta i Canada.

Miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace har begge sikret seg aksjeposter i selskapet for å kunne markere sin motstand.

Men også andre aksjonærer støtter miljøinitiativet, deriblant Storebrand, svenske Folksam og amerikanske Boston Common Asset Management.

Staten holder seg unna

Noe nei-flertall blir det likevel neppe. Til tross for at flere politikere åpent kritiserer oljesandsatsingen, vil statens representant ved generalforsamlingen etter alt å dømme sitte taus som en østers under diskusjonene onsdag ettermiddag. Regjeringen overlater til styret i Statoil å ta beslutningene.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson er blant dem som vil ha slutt på dette. Han har fremmet et forslag i Stortinget hvor han krever at staten, som hovedaksjonær, må «bruke sin rett til å instruere Statoils styre til å trekke selskapet ut av canadisk tjæresandutvinning».

Staten har en eierandel på 67 prosent i Statoil, og det er derfor staten som avgjør spørsmålet, påpeker han.

Les også: Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt

Tror på seier

Også WWF ber staten ta ansvar.

– Staten som eier bør gjøre pinen kort og gjøre det klart for Statoil-ledelsen hvilken vei dette går, sier WWFs fagsjef Arild Skedsmo.

Han mener det uansett bare er et spørsmål om tid før Statoil blir tvunget til å trekke seg ut av oljesandinvesteringene.

– Finansbransjen er for alvor i ferd med å oppdage at kampen mot klimaendringene kommer til å forandre verdens energimarkeder fullstendig, hevder Skedsmo.

Skal kampen mot global oppvarming lykkes, må olje bli liggende under bakken, og da er det naturlig å slutte med det dyreste og skitneste først, understreker han.

Les også: Oljesand forurenser to til tre ganger mer enn antatt

Aksjonærer sier nei

Budskapet gir gjenklang også hos investeringsselskapet Boston Common Asset Management.

I et brev til Statoil som er signert av i alt 36 investorer, skriver Boston Common Asset Management ifølge Stavanger Aftenblad at investorgruppen er «bekymret for mulige økonomiske og omdømmemessige risikoer knyttet til selskapets investeringer i canadisk oljesand».

Brevet viser at miljøbevegelsens krav ikke er ekstreme, mener Greenpeace.

– Store og tunge investormiljøer mener at det ikke er noen god idé, og er bekymret for at Statoil driver med oljesand, sier Martin Normann, rådgiver i Greenpeace.

Rekordutbytte

På generalforsamlingen onsdag vil aksjonærene også vedta utbetalinger til seg selv på 33,8 milliarder kroner. Selskapet har kuttet 1.258 stillinger siden i fjor.

Ifølge Stavanger Aftenblad øker aksjeutbyttet med 11 milliarder fra 2013. Økt aksjeutbytte kombinert med innstramninger og kostnadskutt er en del av selskapets nye lønnsomhetsstrategi. Statoils grep betyr 22,6 milliarder kroner i inntekter for hovedaksjonæren, den norske stat.

Fagforeningene reagerer på vegne av de ansatte og kaller utbyttefesten en feiring med bismak.

– De gir til aksjonærene med den ene hånden og tar fra oss med den andre, sier Negotia-leder Kristin Øverland.

Les også: Norge risikerer betydelige utslipp fra brønner som ikke er plugget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.