INDUSTRI

Oljeringer med store virkninger

Olje- og gassindustrien trenger alle typer produkter og tjenester. Det gir positive ringvirkninger til alt fra mekaniske verksteder til  malingprodusenter, vevstuer og matleverandører.
Olje- og gassindustrien trenger alle typer produkter og tjenester. Det gir positive ringvirkninger til alt fra mekaniske verksteder til malingprodusenter, vevstuer og matleverandører.
Tore Stensvold, Anders J. Steensen
25. okt. 2007 - 18:45

Ringvirkningene av olje- og gassindustrien i Norge er store – og de blir stadig større.

Bare siden 1998 – det vil si under 10 år, er det skapt 20.000 nye arbeidsplasser som følge av vår enorme olje- og gassvirksomhet.

Det kommer fram i en ny rapport, som olje- og energiminister Åslaug Haga presenterte på OLFs årskonferanse.

Opp i 100 tusen-Leverandørindustrien til olje- og gassnæringen har vokst fra 80.000 personer i 1998 til 100.000 i 2007, opplyser Haga.

Haga gleder seg over at ringvirkningene ikke bare begrenser seg til Stavanger og andre offshoreknutepunkter. Ringvirkningene kan sees i hele landet, fra kyst til fjell, fra nord til sør.

Sugerør i oljefat

Hagas bekymring nå er at vi nordmenn tar oljerikdommen for gitt. Mange tro at det nærmest er å stikke et sugerør ned i baken utenfor kysten og åpne en kran.

Oljeministeren etterlyser mer debatt om olje- og gassvirksomheten.

– Debatt vil gi mer kunnskap. Da vil flere se hvilken betydning all petroleumsvirksomheten har for landet, ikke bare oljeselskapene men alle som lever av og med dem, sa Haga.

Åpne møter

Hun vil åpne møtene i det såkalte Topplederforumet for pressen. Topplederforumet innkalles av statsråden med jevne mellomrom. Der møtes toppene i oljenæringen for å orientere regjeringen om utfordringer, strategier og aktivitet. Det skal gi ministeriet bedre informasjon for å fatte riktige beslutninger i forhold til rammebetingelsene staten gir petroleumsvirksomheten.-Mange tror beslutninger tas i lukkete rom med lyssky motiver. Nå skal vi åpne møtene for pressen og fjerne myter, lover Haga.

Les mer om: