NETTARKIV

Oljeproduksjonen synker (Fakta)

NED: Den tredje produksjonsrammen for Ormen Lange ble satt ned i 2. kvartal. Den skal bidra til å holde gassproduskjonen på et stabilt nivå.
NED: Den tredje produksjonsrammen for Ormen Lange ble satt ned i 2. kvartal. Den skal bidra til å holde gassproduskjonen på et stabilt nivå. Bilde: Norske Shell
Anders J. Steensen
3. aug. 2009 - 12:40

Samlet petroleumsproduksjon fra norsk sokkel i andre kvartal 2009 var 55,49 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter. Produksjonen i andre kvartal 2008 var 57,85 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter. Produksjonen 1. kvartal 2009 var på 65,73 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.



Mye vedlikehold

En av årsakene til den store nedgangen i oljeproduksjonen er at en rekke felt er stengt ned på grunn av vedlikeholdsarbeider. Produksjonen i forhold til første kvartal er redusert med nær 300 000 fat olje, fra 2,14 millioner fat til 1,86 millioner fat olje.

Medregnet kondensat og flytende naturgass (NGL) så sank dagsproduksjonen av væske fra 2,39 til 2,20 millioner fat.

Prognosene for resten av året viser ingen økt oljeproduksjon, slik at nivået vil ligge på rundt 10 prosent under fjoråret.



Flat gassproduksjon

Gassproduksjonen øker marginalt. I andre kvartal 2009 ble det produsert 23,64 milliarder standard kubikkmeter gass på norsk sokkel. Tallet for tilsvarende periode i fjor var 23,21 milliarder standard kubikkmeter. Sammenlignet med 1. kvartal er produksjonen redusert med nær 5 milliarder standard kubikkmeter.



Små funn

Rekordhøy leteaktivitet har gitt 12 nye funn annet kvartal i år, mens det i første kvartal var gjort seks funn. Av disse karakteriserer Oljedirektoratet et funn som interessant, Norske Shells Gro – prospekt, hvor spennet i utvinnbare ressurser er mellom 10 og 100 milliarder Sm 3 gass.

Hittil i år er 13 av funnene gjort i Nordsjøen, mens de resterende fem er gjort i Norskehavet



Boreaktiviteten

Det ble avsluttet 21 letebrønner på norsk kontinentalsokkel i andre kvartal 2009. Det er ni flere enn tilsvarende periode i fjoråret. I andre kvartal i år var det 20 flyttbare boreinnretninger i aktivitet på sokkelen, mot 19 i tilsvarende periode i fjor.

I andre kvartal 2009 ble det påbegynt 29 utvinningsbrønner og 3 grenbrønner. I tilsvarende periode i 2008 ble det påbegynt 31 utvinningsbrønner og 5 grenbrønner.



Pionérprosjekt

Den viktigste avgjørelsen for oljeindustrien i 2. kvartal var da Stortinget godkjente utbyggingen av Goliat-feltet utenfor Sørøya i Finnmark. Feltet, som er første oljeprodusenten i norsk del av Barentshavet, skal i produksjon i 2013.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.