OLJE OG GASS

– Oljeprisen er usikker

Anders J. Steensen
5. aug. 2009 - 07:38

– Det er opplagt at dette året får den svakeste økonomiske veksten på flere tiår. Selv om pessimismen er noe mindre enn tidligere i år, og risikobildet litt mer balansert, så er usikkerheten stor. Usikkerheten er fortsatt tror og det er for tidlig å sette strek over den økonomiske krisen, sier Helge Lund.OPEC balanserer

Han tror at det er farlig å spå om oljeprisen framover.

– Prisen har økt på tross av at de fundamentale markedsutsiktene ikke har endret seg. Prisen har økt fordi noen aktører tror på økonomisk framgang. Oljeprisen kan falle igjen, sier Lund.

Han legger til at det foreløpig er disiplinen innen OPEC som sørger for at markedet balanserer.

De dårlige markedene og nedgangen i industrien i OECD-landene har medført fallende priser på olje og gass.

– Vi påvirkes ikke så mye av disse svingningene ved vårt salg av gass, fordi vi har langsiktige faste gasskontrakter med våre kunder, sier han.Må effektivisere

Lund er fast bestemt på at arbeidet med å redusere kostnadene og å oppnå bedre drift fortsatt må prioriteres.

– Hittil har vi tatt ut synergier for mer enn 10 milliarder kroner etter fusjonen i 2007. Det som nå gjenstår og som er en av ledelsen viktigste oppgaver er å sørge for at den nye organisasjonsformen med en enhetlig struktur på norsk sokkel er gjennomført. Det teller mye for kostnadsbildet, men vil også bidra til økt sikkerhet på sokkelen, sier han.God dialog

– Har presset fra oljeselskapene på leverandørene for å få reduserte priser gitt resultater?

– Det avhenger av markedssituasjonen. Det er tilbud og etterspørsel som vil styre dette. Vi har en god dialog med leverandørene, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Reduserte priser er ikke det viktigste, men at vi har langsiktige avtaler som sikrer at vi har økonomi til å gjennomføre våre investeringsprogrammer.

Støtter Eni

– StatoilHydro er partner i Goliat. Hva er StatoilHydros syn på at prosjektet har avvist konstellasjonen med Aker Solutions og Aibel?

– Nå er det god tradisjon i Norge å overlate denne typen spørsmål til operatøren. Men jeg kan si så mye at vi er i god dialog med Eni. Goliat-prosjektet er et marginalt prosjekt og vi må sørge for at konkurransen er så god som mulig. Vi skal gjøre alt hva vi kan for å sørge for at prosjektet bidrar til en størst mulig verdiskaping både for partnerne og samfunnet, sier konsernsjefen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.