OLJE OG GASS

Oljen strømmer fortsatt ut

MISLYKKET: BPs lyktes ikke med å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Dough Suttles.
MISLYKKET: BPs lyktes ikke med å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Dough Suttles. Bilde: Reuters / Scanpix

Fakta

  • 20. april ble en av BPs oljerigger i Mexicogolfen rammet av en eksplosjon. Elleve arbeidere mistet livet da riggen sank, og to dager senere begynte lekkasjene fra oljebrønnen på 1.500 meter dyp.
  • BP har anslått utslippet til 5.000 fat olje per dag, mens amerikanske myndigheter anslår oljemengden til 19.000 fat. Uavhengige eksperter mener oljeutslippet er enda større.
  • Etter flere mislykkede forsøke på å redusere lekkasjen lyktes BP 16. mai med å kanalisere noe av oljelekkasjen til havoverflaten, der den pumpes om bord i oljetankere.
  • 27. mai opplyste den amerikanske kystvakten at BP har klart å stanse utslippet. Men to dager senere ble det klart at arbeidet likevel ikke har lyktes, og utslippet fortsetter.
  • Store mengder olje har begynt å drive i land i Louisiana. Oljeutslippet truer miljøet og økonomien i til sammen fire delstater.

(©NTB)

Det kan ta en uke før BP gjør nye forsøk på å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen. Det verste oljeutslippet i USAs historie fortsetter.

Det britiske oljeselskapet har de siste dagene benyttet en såkalt top kill-teknikk. De har pumpet borevæske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å plugge hullet med betong.

Teknikken har ikke fungert, og olje strømmer fortsatt opp fra brønnen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Doug Suttles.

– Etter tre dager med «top kill» har vi ikke lykkes med å stanse strømmen av olje fra brønnen, sier Suttles.

Gigantskipet Discover Enterprise ligger der det meste av oljen kommer opp. Det kan gå en hel uke før BP kommer i gang med et nytt forsøk på å stanse lekkasjen.
MÅ VENTE: Gigantskipet Discoverer Enterprise ligger der det meste av oljen kommer opp. Det kan gå en hel uke før BP kommer i gang med et nytt forsøk på å stanse lekkasjen. Reuters / Scanpix

Kan ta en uke

Nå forbereder BP en ny teknikk. Selskapet planlegger å rydde opp i de ødelagte rørene på havbunnen, for deretter å montere en innretning som etter planen skal samle oljen som lekker ut av borehullet.

Ifølge BP vil innretningen, som bærer forkortelsen LMRP Cap, bli installert om fire til sju dager.

– LMRP er ikke et tett mekanisk segl, men det bør klare å samle opp mesteparten av oljen, sier Suttles.

BP opplyser at selskapet har gjort erfaringer fra «top kill»-teknikken som vil være nyttig å ta med seg i det videre arbeidet. Blant annet har selskapet målt trykket i lekkasjen.

Les også: Ingen avklaring fra BP

– Brøt egne regler

Nyheten om tilbakeslaget i opprydningsarbeidet kom samme dag som The New York Times meldte at BP brøt sine egne retningslinjer på Deepwater Horizon, oljeriggen som havarert og forårsaket det gigantiske utslippet.

I et internt notat i juni i fjor skrev BPs egne ingeniører at metallkledningen nede i oljebrønnen kunne kollapse hvis den kom under høyt trykk.

– Dette er det verste scenariet, men jeg har sett det skje, så det kan forekomme, skrev boreingeniøren Mark Hafle i notatet, ifølge avisa.

Kledning ble likevel brukt fordi selskapet gjorde unntak fra sine egne sikkerhetsregler.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har strømmet ut i Mexicogolfen siden plattformen Deepwater Horizon sank 22. april. Det er det verste oljeutslippet i USAs historie. (©NTB)

Les også: BP skal drepe brønnen

Les mer om: