OLJE OG GASS

Oljen kan komme opp av havbunnen

Illustrasjonen viser oppsamlingshetten på 75 tonn som BP har plassert over BOP-en. For øyeblikket er alle ventiler stengt og ingen olje strømmer ut.
Illustrasjonen viser oppsamlingshetten på 75 tonn som BP har plassert over BOP-en. For øyeblikket er alle ventiler stengt og ingen olje strømmer ut. Bilde: BP
Ole K. Helgesen
16. juli 2010 - 09:59

For øyeblikket slippes ikke noe olje ut i Mexicogolfen. Sent i går kveld stengte BP oppsamlingshetten som er blitt installert på toppen av den eksisterende utblåsningsventilen (BOP-en).

I prinsippet er hetten en ny utblåsningsventil som veier nærmere 75 tonn.

Kan lekke

Selv om det er oppmuntrende at oljeutslippet er stanset, tør ekspertene fremdeles ikke å slippe jubelen løs. Frykten er at rørene nede i brønnen er skadet og at hydrokarboner skal lekke ut i formasjonen og opp av havbunnen.

For å være sikre på at oljen holder seg på plass, følger ekspertene nøye med på trykket i brønnen.

Overvåker nøye

Hvis ikke trykket holder seg på nærmere 500 til 600 bar, tyder det på at olje lekker ut et eller annet sted i brønnen.

– Vi vil overvåke trykket nøye, og hver sjette time vil våre og myndighetenes eksperter vurdere om vi skal gå videre med testen. Hvis vi mener at den bør avbrytes, vil vi gjøre det, sa teknisk direktør i BP, Kent Wells, i en telefonkonferanse med pressen i natt norsk tid.

Trykktester avgjør

Han fortalte at de gjennom hele testen bruker ROV-er til å overvåke havbunnen for eventuelle lekkasjer.

– Dersom folk følger med på disse videoene på nettet må de være klar over at undervannsfarkostene noen ganger virvler opp mudder på havbunnen når de flytter på seg. Det eneste som kan si oss noe om tilstanden i brønnen er trykktestene, sier han.

Foreløpig har det ikke kommet noe informasjon om trykket i brønnen.

Forkastninger

Lekkasjer kan oppstå hvor som helst i brønnen.

Hvis det skulle oppstå en lekkasje dypt nede i brønnen er det ikke umiddelbar fare for at olje skal komme opp til havbunnen, men over tid kan den strømme flere kilometer gjennom formasjonen og finne en rømningsvei i en forkastning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.