NATURVITENSKAP

Oljemoro på Teknisk Museum

ENERGIBALANSEI dette spillet på Teknisk Museum er det om å gjøre å finne energibalansen. For mye vindkraft blir for dyrt, mens for mye vannkraft blir for stygt. FOTO: RAGNA KRONSTAD
ENERGIBALANSEI dette spillet på Teknisk Museum er det om å gjøre å finne energibalansen. For mye vindkraft blir for dyrt, mens for mye vannkraft blir for stygt. FOTO: RAGNA KRONSTAD


Nylig åpnet museet i Oslo sitt siste tilskudd til Oljeutstillingen: Globen Explore It.

Globen minner om en iglo i form, men man gjør alt annet enn å fryse når man går inn i oljeutstillingens mest moderne tilskudd.

Vel inne i globen står man på en lystavle som viser jordklodens glødende indre lag. Globen er utstyrt med to interaktive spill.

En energiquiz hvor man kan konkurrere mot en motpart om hvor mye man kan om energi og teknologi. Spillet Energibalanse går ut på å forsyne landet Energia med nok energi. De spillende får utdelt et budsjett og tilgang på alle energikilder som vindkraft og olje.

– Du må også tenke miljø og unngå å få folkene som bor der til å protestere, sier Jan Alfred Andersson ved museets vitensenter.

– Det blir mer spennende jo mer man vet, sier Knut Michael Klevestadberget (11 år) fra Gjøvik. Han er på tur til Teknisk museum sammen med læreren sin. – Det artigste er å se på hvordan plattformen er bygd opp fra bunnen av.

Andersson understreker at interaktivitet er viktig:. – Redningsstrømpen hvor elevene later som de evakueres er en av de mest populære delen av utstillingen, sier han.

Museet gjør nå klart til enda en nyåpning. Det skal bygges en modell av Ekofiskfeltet. Hensikten med utstillingen er å vise effekten av vanninjeksjonen på Ekofiskfeltet. Det bygges tre like modeller.

Den ene skal Teknisk Museum ha, den andre skal til Oljemuseet i Stavanger og den tredje skal til Tromsø. Ekofisk utstillingen sponses av ConocoPhillips. Globen Explore it spones av Exxon Mobil.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.