OLJE OG GASS

Oljeministeren støtter oljemotstandere

Ole K. Helgesen, Truls TunmoOle K. Helgesen, Truls Tunmo
7. jan. 2009 - 22:51

Flere i petroleumsnæringen er sterkt kritiske til olje- og energiministerens medlemskap i Naturvernforbundet.

– Jeg synes det er spesielt at Terje Riis-Johansen som olje- og energiminister er medlem av et forbund som er i mot oljenæringen. Som olje- og energiminister vil det være en katastrofe hvis han forfølger forbundets meninger. Det vil være en katastrofe for Norges største næring og en katastrofe for landet, sier OLF-direktør Per Terje Vold.Kritisk SKEPTISK: Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen reagerer på ministerens medlemskap i Naturvernforbundet.
Kritisk SKEPTISK: Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen reagerer på ministerens medlemskap i Naturvernforbundet.

Kritisk

Energi- og miljøpolitisk talsman i FrP, Ketil Solvik-Olsen er svært kritisk olje- og energiministerens medlemskap i Naturvernforbundet.

– Det er betenkelig at Riis-Johansen er medlem i en interesseorganisasjon som er sterk motstander av petroleumsvirksomhet. Ved å være medlem i Naturvernforbundet gir ministeren støtte til deres valg av virkemidler. Dette sender det helt feil signaler om hans tilnærming til petroleumsnæringen, sier Solvik-Olsen.

Han viser til at Naturvernforbundet også er imot vannkraft, småkraft og flere vindkraftprosjekter.

– Dette er de mest lønnsomme satsingsområdene innen fornybar energi. Når Riis-Johansen har valgt å melde seg inn i en slik interesseorganisasjon, skaper det et uheldig inntrykk av hans dømmekraft.

Stolt medlem

Olje- og energiministeren ser ingen rollekonflikt mellom å være olje- og energiminister og samtidig medlem av miljøvernorganisasjonen.

– Nei, jeg er for folkelig engasjement i organisasjoner, og ser ingen problematikk i å være medlem i Naturvernforbundet.

– Naturvernforbundet er kritiske til de fleste former for ny energiproduksjon. Støtter du organisasjonens syn?

– Naturvernforbundet er en demokratisk organisasjon. Jeg trenger ikke nødvendigvis å ha alle de samme synspunktene som forbundet, sier Riis-Johansen.

Politisk pynt

Professor i politikk ved Universitet i Bergen, Frank Aarebrot, mener toppolitikere er med i forskjellige organisasjoner som politisk pynt.

– De er jo ikke bundet av noen politiske programmer når de er med i ikke-politiske organisasjoner.

– Er det ikke merkelig at en olje- og energiminister er med i en organisasjon som er i mot oljeproduksjon i Norge?

– Nei, det er ikke rart. Terje Riis-Johansen kan jo ha blitt medlem i Norges Naturvernforbund av andre årsaker enn organisasjonens motstand mot oljeproduksjon.

En sentral aktør i bransjen, som ønsker å være anonym, sier at Terje Riis-Johansen burde stille seg spørsmålet om han er minister for noe han egentlig ikke liker.

– Han burde offentlig ta avstand fra Naturvernforbundets syn på norsk oljeutvinning. Hvis ikke, er han inhabil, sier kilden.Stor påvirkning

Solvik-Olsen sier at miljøvernorganisasjonene har usedvanlig stor påvirkningskraft på politikerne.

– Miljøorganisasjonenes innflytelse er langt større enn mange tror, og de har åpenbart vært langt mer strategiske i sitt arbeid enn energibransjen. Denne regjeringen har et betydelig antall politikere i både OED, MD og stortingsgruppene som har hatt verv og medlemskap i Naturvernforbundet eller Natur og Ungdom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.