ENERGI

Oljeministeren: – Ingen særskilte grunner til ikke å installere elkjeler

Debatten om elektrifisering av Edvard Grieg-plattformen fortsetter.

Edvard Grieg-plattformen skal over på kraft fra land i 2022. Innen den tid må Lundin ha på plass en løsning for å dekke varmebehovet på plattformen, som per nå ligger an til å bli elkjeler.
Edvard Grieg-plattformen skal over på kraft fra land i 2022. Innen den tid må Lundin ha på plass en løsning for å dekke varmebehovet på plattformen, som per nå ligger an til å bli elkjeler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. mai 2019 - 15:15

I Stortinget mandag spurte SVs Lars Haltbrekken hva oljeministeren akter å gjøre dersom Lundin bestemmer seg for å ikke gå for elkjeler på Edvard Grieg-plattformen, eller om de tar en beslutning for sent. 

Haltbrekken mener olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er utydelig og bidrar til å på nytt skape usikkerhet rundt elektrifiseringen av Edvard Grieg-feltet. 

I sitt tilsvar gjentar statsråden det han tidligere har sagt. 

– Når det gjelder kraftbehovet på Grieg-innretningen så foreligger det i dag ikke særskilte grunner til at det ikke skal installeres elektriske kjeler som gjør at hele feltets kraftbehov kan dekkes med kraft fra land, skriver Freiberg i et svar til Teknisk Ukeblad. 

Viser til stortingsproposisjonen

Freiberg understreker dessuten at dette framgår eksplisitt i stortingsproposisjonen, som blant andre Haltbrekken har vært med på å behandle.

Han viser også til at det pågår et industrielt løp i eierselskapene i Grieg-feltet med å få installert elkjeler på innretningen.

Det har også operatør på Grieg-feltet, Lundin, bekreftet overfor Teknisk Ukeblad

Haltbrekkens opprinnelig spørsmål handlet om hva oljeministeren vil gjøre dersom Lundin likevel ikke velger å gå for elkjeler for å dekke sitt varmebehov, når områdeløsningen er på plass og hele plattformen skal drives med kraft fra land fra 2022. Dette står fremdeles uten et konkret svar. 

Freiberg har tidligere sagt at han vil orientere Stortinget dersom det skjer noen endringer i planen om å installere elkjeler. Svaret Haltbrekken håpet på, var en bekreftelse på at ministeren ville legge press på Lundin, dersom selskapet ikke skulle gå for elkjel-løsningen. 

Freiberg lar også være å kommentere Haltbrekkens påstand om at han er utydelig og skaper usikkerhet. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.