OLJE OG GASS

Oljeministeren: Det norske hindret enighet om Sverdrup

Lien grep personlig inn.

Fornøyd: Olje- og energiminister, Tord Lien, hevet Planen for utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltet over hodet da han mottok den tidligere i år.
Fornøyd: Olje- og energiminister, Tord Lien, hevet Planen for utbygging og drift av Johan Sverdrup-feltet over hodet da han mottok den tidligere i år. Bilde: Braastad, Audun
NTB NTB NTB
2. mars 2015 - 07:30

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener oljeselskapet Det norske blokkerte for enighet om fordelingen av eierandelene i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

Dagens Næringsliv skriver mandag at Lien grep personlig inn i siste liten da lisenshaverne av Sverdrupfeltet ikke ble enige.

«Fire av de fem selskapene var seg sitt ansvar bevisst og inngikk et kompromiss. Det norske oljeselskap blokkerte for enighet. For å unngå at dette skulle stanse utbyggingen, ba de samme fire selskapene departementet om å fordele forekomsten. Jeg aksepterte dette», skriver Lien i et innlegg i mandagens Dagens Næringsliv.

Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Avviser

Styreleder Sverre Skogen i Det norske avviser at oljeselskapet ikke har tatt ansvar, og sier at selskapet har «stått sammen med Petoro for å finne balanserte løsninger».

Foruten Det norske oljeselskap, består partnerskapet av Statoil, Lundin Norway, Petoro og Maersk Oil. Partnerskapet har utpekt Statoil som operatør for alle faser av feltet.

De øvrige partnerne har bedt departementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene på gigantfeltet, men inntil det skjer er det Statoils forslag til fordeling som ligger til grunn for planen. I denne fordelingen får Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.

Les også: Dette er fremtidens oljesluk

Forlot standpunkt

Ifølge Dagens Næringsliv var også det statlige oljeselskapet Petoro i utgangspunktet uenig med Statoil, Lundin og Maersk om eierfordelingen, men aktiv møtevirksomhet hos statsråd Lien gjorde at Petoro forlot sitt opprinnelige standpunkt.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Statoil anslår at feltet over 50 år vil gi en samlet inntekt på vel ett norsk statsbudsjett, og at første fase vil generere vel 50.000 årsverk.

Les flere nyheter om Johan Sverdrup.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.