OLJE OG GASS

Oljeknøttene skaper sikkerhetsfrykt

Ptil-direktør Magne Ognedal varsler endringer overfor småselskapene.
Ptil-direktør Magne Ognedal varsler endringer overfor småselskapene.
Ole K. Helgesen
12. feb. 2010 - 10:17

I et møte med næringen denne uken informerte Ptil-direktør, Magne Ognedal, om hva som blir tilsynets hovedfokus dette året. Han legger spesielt vekt på at norsk sokkel er i forandring og at det derfor er nødvendig å gjøre endringer i regelverket.

Enklere regler

Ptil vurderer nå om de mindre aktørene skal få et enklere regelverk å forholde seg til.

–Det er ikke sikkert vi kan forvente at de små selskapene skal ha samme kompetanse og kapasitet som de store. Det er mulig at det vil bli endrede krav til rettighetshavergruppen eller at operatørene får et større ansvar enn i dag, sier Ognedal. Han sier Ptil skal finne svar på utfordringene i løpet av 2010.

Fagforeningsstøtte

Andre nestleder i YS-forbundet SAFE, Roy Erling Furre, støtter initiativet til Ptil.

– De minste selskapene har ikke kompetanse og kapasitet til å forholde seg til det omfattende regelverket. Det er nødvendig å finne ordninger som sikrer at også disse selskapene ivaretar sikkerheten på sokkelen.

Han frykter de små selskapene vil få problemer med sikker drift.

– I det siste har de såkalte oljemyggene også blitt tildelt operatørskap. De vil garantert få utfordringer med dette. Derfor må Ptil og fagforeningen følge dem nøye, sier Furre.

Ognedal lover grep.

– Det er et klart behov for en grundig gjennomgang for å se hvordan vi må tilpasse oss disse. Mindre aktører er mer avhengig av konsulentselskaper, men vi har sett at det ikke er ryddighet i hvem som har ansvar for hva, sier Ognedal.

Reveruderer SUT

Ptil skal også vurdere den såkalte SUT-ordningen (Ordningen med samsvarsuttalelse for flyttbare boreinnretninger).

– Når det gjelder SUT, vurderer vi om ordningen har fungert i henhold til intensjonen - eller om det er behov for å stramme inn og klargjøre hvilke innretninger den skal omfatte. Opprinnelig skulle SUT gjelde for innretninger registrert i et skipsregister som vandrer mellom flere operatører på norsk sokkel, blant annet for å gjøre det enklere å flytte og overta rigger. SUT skal bare gis til innetninger som fullt ut tilfredsstiller norsk regelverk.

– Ordningen ble også tilpasset et system for aksept av borerigger i Nordvest-Europa, og senere utvidet til å gjelde andre typer innretninger som brukes i Norge. SUT var imidlertid ikke tiltenkt innretninger som skal ligge permanent på et felt gjennom hele dets levetid, sier Ognedal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.