OLJE OG GASS

– Oljekatastrofen vil forme USAs miljøsyn

¿ På samme måte som vårt syn på vår sårbarhet og vår utenrikspolitikk ble grunnleggende omformet av 11. september, tror jeg denne katastrofen vil forme hvordan vi tenker på miljø og energi i mange år framover, sier presidenten.
¿ På samme måte som vårt syn på vår sårbarhet og vår utenrikspolitikk ble grunnleggende omformet av 11. september, tror jeg denne katastrofen vil forme hvordan vi tenker på miljø og energi i mange år framover, sier presidenten. Bilde: Reuters
15. juni 2010 - 07:50

President Barack Obama tror oljekatastrofen i Mexicogolfen vil prege USAs miljøpolitikk i like stor grad som terrorangrepet 11. september påvirket utenrikspolitikken.

Påvirke lenge

I et intervju med nettstedet Politico sier Obama at katastrofen vil forme amerikanernes syn på miljøspørsmål i lang tid framover.

– På samme måte som vårt syn på vår sårbarhet og vår utenrikspolitikk ble grunnleggende omformet av 11. september, tror jeg denne katastrofen vil forme hvordan vi tenker på miljø og energi i mange år framover, sier presidenten.

Obama, som har fått mye kritikk på hjemmebane for å ha vært bakpå i håndteringen av oljekatastrofen, dro mandag til det oljerammede området rundt Mexicogolfen for fjerde gang.

For første gang besøker han også delstatene Mississippi, Alabama og Florida, i tillegg til Louisiana.

Verste i historien

56 dager etter ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon er 110 kilometer av kystlinjen til de fire delstatene tilgriset av oljesøl av det verste oljeutslippet i USAs historie.

Obama lover å gjøre alt for å beskytte livsgrunnlaget til innbyggerne ved golfen.

– Folk kommer til å bli frustrert, og noen kommer til å bli sinte. Men jeg lover dere dette: Ting skal bli som normalt igjen. Alle myndighetenes ressurser blir mobilisert for å håndtere denne katastrofen, sa Obama i Theodore i Alabama.

Både fiskeri- og turistnæringen er hardt rammet, og Obama benyttet mandag anledningen til å be amerikanerne om å dra på strandferie.

– Det er mange strenger som ikke rammet og ikke vil bli rammet, sa Obama i Gulfport i Mississippi.

Enorme kostnader

Tirsdag skal Obama holde en tale til nasjonen om katastrofen. Der vil han redegjøre for hvilke skritt hans administrasjon vil ta videre.

Oljegiganten BP har til nå brukt over 1,6 milliarder dollar, rundt 10 milliarder norske kroner, på oljeutslippet.

I en uttalelse fra selskapet mandag heter det at BP har mottatt 51.000 erstatningskrav, mens 26.500 utbetalinger allerede er utført. Totalt har dette til nå kostet selskapet 62 millioner dollar.

Brøkdel

De dystre tallene, som trolig bare er en brøkdel av den endelige regningen for katastrofen, kastet mørke skygger da BPs ledelse kom sammen på et styremøte i London mandag.

Et av de viktigste spørsmålene på møtet var om det skal innføres en stans i utbetalingene av utbytte til aksjonærene. Hittil har BP utbetalt nærmere 20 milliarder kroner i kvartalet i utbytte, skriver BBC.

Onsdag er BP-ledelsen innkalt til krisemøte hos Obama, og nyheten om en eventuell utbyttestopp vil trolig ikke bli kjent før da.

Ny plan

Mandag la BP også fram en ny plan for hvordan energigiganten skal greie å fange opp mer enn 50.000 fat av oljen som lekker ut fra havbunnen i Mexicogolfen hvert døgn. Det skjedde etter at Obama stilte klare krav om en raskere og bedre håndtering av utslippet.

BP klarer nå hvert døgn å fange opp rundt 15.000 fat av oljen som lekker ut, men trolig strømmer det fortsatt enda større mengder ut i havet, viser nye anslag.

I et brev til Obama skriver selskapet at det vil hente inn en oljetanker fra Sør-Amerika, to mindre tankskip fra Europa og en rørledning som forsterkninger i arbeidet med å suge opp oljen.

Verdifall

BP-aksjen falt kraftig på London-børsen mandag, og siden ulykken i Mexicogolfen er verdien av aksjene blitt halvert.

Både børsnedgangen og en eventuell utbyttestopp vil få konsekvenser for det norske oljefondet. Statens pensjonsfond utland eier 1,75 prosent av aksjene i BP, ifølge fondets årsrapport for 2009. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.