OLJE OG GASS

Oljekamp på LO-kongressen

Trond Gram
8. mai 2009 - 07:34

Fakta

LO mener at leteaktiviteten i Norge må økes og at de store mulighetene som ligger for aktivitetsvekst i nord må utnyttes.

I sekretariatets forslag til nytt handlingsprogram heter det at LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger med sikte på olje- og gassproduksjon i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak.

Norsk Tjenestemannslag, LO i Oslo og El og IT-forbundet er blant forbundene som har levert forslag om å stramme inn for oljeleting i nord. Industri Energi og Fellesforbundet vil åpne opp flere områder.

– Vi er i prinsippet ikke for petroleumsfrie soner, sier Arve Bakke, leder i Fellesforbundet og medlem av sentralstyret til Arbeiderpartiet.

Han mener at det som skal være avgjørende er kunnskapen vi har om livet i havet og den teknologien som eksisterer for å lete og utvinne.

– Hvis den teknologien vi har tilgjengelig, ikke påfører havet og miljøet skade, er det greit, sier han til Teknisk Ukeblad.

Forbundskamp om oljeutvinning

Ikke alle har det standpunktet.

– Når jeg uttaler meg, er det med forbundet i ryggen, sier Bakke.

Dermed brygger det opp til sverdslag om oljeutvinning i nord på LO-kongressen, som åpner mandag 11. mai.

Flere forbund har nemlig inntatt motsatt standpunkt. En av dem som er mot er Per Østvold, leder i Transportarbeiderforbundet og sentralstyremedlem i SV.

Kan ikke ødelegge fiskefelt

– For det første ville jeg legge oljeleting i Lofoten og Vesterålen på vent. Vi kan ikke ta sjansen på å ødelegge noen av de viktigste fiskefeltene langs norskekysten, mener han.

Han vil kunne hente støtte fra blant andre Norsk Tjenestemannslag (NTL), El og IT-forbundet og LO Oslo.

Men disse forbundene skal få problemer med å få gjennomslag for sine synspunkter på kongressen.

Tiltres ikke

Forslag sendt inn av El & IT-forbundet, LO Oslo, Fylkeskonferansen i Akershus og NTL har fått stempelet «Tiltres ikke» av sekretariatet.

– Vi har sagt at vi ikke vil ha oljeboring i Lofoten og Vesterålen, men jeg er en gammel dame etter hvert og er mer opptatt av å få til kompromissløsninger. Hvis vi får til en utsettelse med utgangspunkt i en konsekvensutredning når det gjelder miljø og ressurser, så er det en løsning jeg vil gå inn for, sier NTL-leder Turid Lilleheie.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.