OLJE OG GASS

Oljeinvesteringer: Nedjusterer i år, rekordhøyt neste år

Ekofisk. Illustrasjon.
Ekofisk. Illustrasjon. Bilde: ConocoPhillips
Maiken Ree
2. des. 2010 - 12:08

Nedjusteringen av investeringer i 2010 skyldes i stor grad utsettelser av investeringer og vedlikehold i felt som er i drift.

– Finanskrisen og den påfølgende usikkerheten vedrørende oljepris førte til at mange planlagte prosjekter ble besluttet utsatt i fjor. Dette har ført til lavere utbyggingsinvesteringer i år, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en melding.

Les også: OLF spår nær 150 mrd. i petroleumsinvesteringer neste år

Mange vedlikeholdsstans

Samtidig har det vært ekstraordinært mange vedlikeholdsstanser på flere felt i tredje kvartal i år, og lavere riggtilgjengelig gjennom hele året har ført til lavere investeringer enn planlagt innenfor felt i drift.

Les også: Nordsjøarbeidere frykter at manglende vedlikehold kan føre til storulykker

Investeringsanslaget for 2010 er nå 133 milliarder kroner. Gjennom årets tre første kvartaler har det vært investert 92,4 milliarder kroner. Det betyr at dersom investeringsanslaget for hele året skal realiseres, må det investeres hele 40,5 milliarder kroner i fjerde kvartal i år.

Rekordhøyt i 2011

SSB oppjusterer investeringsanslagene for 2011 til 150,8 milliarder kroner.

– Målt i løpende priser er dette det høyeste anslaget som er gitt siden SSB startet investeringstellingen i 1985, skriver SSB.

Anslaget er 1,8 milliarder kroner høyere enn anslaget gitt i forrige kvartal, og hele 12,3 milliarder kroner høyere enn anslaget for 2010.

Det er i hovedsak investeringer innen letevirksomheten, feltutbygging og felt i drift som fører til de økte investeringene. Blant annet forventes Statoils Valemon-felt å bli godkjent av Stortinget neste år, samtidig som Lundins Luno-prosjekt, Det norskes Frøy og BG Norges Jordbær-prosjekt forventes å ta form neste år.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.