OLJE OG GASS

Oljeinvesteringene til himmels

Bilde: Kjetil Alsvik

De samlede investeringene for 2011 endte på 146,3 milliarder kroner, en økning på 20,9 milliarder kroner fra 2010. Økningen i 2011 kom innenfor områdene feltutbygging, felt i drift og leting, skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Les også: Norges oljeressurser eser ut

For 2012 har oljeselskapene justert anslagene opp til rekordhøye 186 milliarder kroner, noe som er 1,5 milliarder kroner høyere enn anslaget fra forrige kvartal.

Les også: Oljeindustrien advarer mot overoppheting

Flere prosjekter samtidig

– Det høye aktivitetsnivået har sammenheng med at stigende og mer stabiliserte oljepriser gjennom 2010 og 2011 har utløst en rekke prosjekter på samme tid som det foregår høy oppgraderingsaktivitet på mange eldre felt, skriver SSB i meldingen.

De høye investeringstallene bekrefter at petroleumssektoren er den viktigste motoren i norsk økonomi, ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter

– Viktigste motor

– Norsk petroleumssektor bekrefter igjen sin rolle som viktigste motor i norsk økonomi. Dette bidrar til å dempe virkningene på norsk økonomi av krisen lengre sør i Europa, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef for økonomi i OLF.

Også i 2012 er det feltutbygginger, felt i drift og letevirksomhet som bidrar til å løfte investeringene. Anslaget for nye feltutbygginger er nå på 53,1 milliarder kroner, 15,7 milliarder kroner høyere enn utførte investeringer i 2011. Økningen knyttes særlig til Eldfisk II, Ekofisk Sør, Valemon og Hyme. I tillegg forventes Goliat og Gudrun å nå sine investeringstopper i 2012.

Les også: Her ligger norske oljemilliarder

Mange oppgraderinger

Investeringer til felt i drift forventes å ende på 98,2 milliarder kroner, som er 1,9 kroner høyere enn forrige anslag og 20,8 milliarder kroner høyere enn i 2011 på samme tid i fjor.

Det høye investeringsnivået innen dette området må ses i sammenheng med at mange av de store feltene på sokkelen trenger oppgradering av infrastruktur og nye plattformer.

I 2012 blir de største investeringene på felt i drift på Troll, Ekofisk, Gullfaks og Oseberg.

Les også:

128 milliarder i statskassa

Bestiller rigger for 15 milliarder

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.