OLJE OG GASS

– Oljeinvesteringene kan falle kraftig

Oljen holder til 2080, ifølge anslag fra Econ Pöyry.
Oljen holder til 2080, ifølge anslag fra Econ Pöyry. Bilde: Marit Hommedal/Statoil
12. nov. 2009 - 07:45

– Selv om gassproduksjonen øker, går den totale produksjonen ned. Det betyr at oljevirksomhetens betydning for norsk økonomi vil falle i årene framover, sier seniorkonsulent Erling Kvadsheim i analysebyrået Econ Pöyry til Stavanger Aftenblad.

Slutt i 2080

Econ Pöyry har på vegne av Oljeindustriens Landsforening utarbeidet anslag for investeringene på norsk sokkel for de neste fem årene. Analytikerne har beregnet at oljen og gassen tar slutt rundt 2080.

Fram til 2020 vil investeringene ligge på 100-120 milliarder kroner i året. Da vil mange store oljefelt være avsluttet eller nær ved å avslutte produksjonen.

Må åpne

Oljedirektoratet (OD) mener nye områder må åpnes.

– Ut fra det vi forventer, har vi produsert cirka en tredel av ressursene på norsk sokkel, mens rundt to tredeler gjenstår. Skal vi greie å hente opp mest mulig av de ressursene vi mener er der og gjøre nye storfunn, må sannsynligvis nytt areal åpnes, sier seniorøkonom Terje Sørenes i OD.

Ned

Ifølge Finansdepartementet vil oljeutvinningen avta til om lag 15 prosent fra dagens nivå i 2060, mens utvinningen av gass vil avta til 45 prosent av dagens nivå.

Olje- og gassinntektene utgjorde i 2007 om lag 19 prosent av statens inntekter. I 2060 er andelen ventet å synke til vel 1 prosent.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.