OLJE OG GASS

- Oljeindustrien må på avvenning

Bellona-leder Frederic Hauge har ingen tiltro til den nye rapporten om dystre utsikter for oljenæringen.
Bellona-leder Frederic Hauge har ingen tiltro til den nye rapporten om dystre utsikter for oljenæringen. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
2. des. 2008 - 14:54

Oljeindustriens samarbeidsorgan KonKraft har i dag overlevert en rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Rapporten slår fast at oljevirksomhet i nord vil kunne føre med seg investeringer på 200-250 milliarder kroner, dersom sårbare områder i nord åpnes opp for oljevirksomhet. Samtidig advarer rapporten mot nedgangstider og et investeringsfall på 80 prosent fra dagens nivå i 2030, dersom dette ikke skjer.

- Ingen troverdighet

Leder i Bellona, Frederic Hauge, mener rapporten viser at oljeindustrien ikke tar klimatrusselen på alvor. Hauge har ingen tiltro til forumet bak rapporten.

– Vi har gjentatte ganger sett hvordan KonKraft opererer. Det er en eneste lang historie med dårlig og udemokratisk arbeid. KonKraft har ingen troverdighet, og burde vært lagt ned – sammen med oljebransjens topplederforum, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

KonKraft, som står bak rapporten, består av Oljeindustriens Landsforening (OLF), Norsk Industri, Norges Rederiforbund og LO.

Må på avvenning

Hauge mener heller ikke konklusjonene i rapporten er dramatiske.

– Det rapporten beskriver som et dramatisk fall, er uten tvil en helt nødvendig omlegging. KonKraft og Oljeindustriens Landsforening er nødt til å ta klimatrusselen på alvor og innse at vi må gå vekk fra fossile energikilder og over til fornybare. De må rett og slett avvendes fra petroholisme.

Lofoten og Vesterålen utgjør de viktigste gyteområdene for torsken, og en oljeulykke her vil kunne få store konsekvenser for fiskerinæringen, mener Bellona. Miljøstiftelsen peker også på at det har vært en rekke ulykker på norsk sokkel i det siste.

Les mer:
Frykter ny storulykke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.