OLJE OG GASS

Oljeindustrien får klimakvoter gratis

Oljeindustrien slipper å betale for klimakvoter. Her Statfjord A.
Oljeindustrien slipper å betale for klimakvoter. Her Statfjord A. Bilde: Statoil
23. des. 2011 - 08:46

Regjeringen diskuterer nå hvordan næringen etter dette skal holdes økonomisk ansvarlig for sine klimautslipp.

– Petroleumsvirksomheten skal ikke få økonomiske lettelser som følge av kvotene. Regjeringen vil komme tilbake med forslag for å ivareta dette, går det fram av en pressemelding som tre ulike departementer sendte ut torsdag.

Enighet

De langtrukne forhandlingene om Norges tilknytning til EUs kvotesystem fortsetter, men nå er det altså enighet om at petroleumsnæringen skal få tildelt klimakvoter etter samme regler som tilsvarende bedrifter i EU.

– I EU får oljeindustrien gratiskvoter som et resultat av at næringen defineres som konkurranseutsatt, sier klimarådgiver Anders Haug Larsen i Naturvernforbundet til NTB.

– Må bli dyrere

– Vi merker oss at regjeringen garanterer at dette ikke vil føre til lettelser for norsk oljeindustri og vil følge nøye med på hvordan dette håndteres videre. Norsk oljeindustri øker sine utslipp og burde betale mer enn den gjør i dag. Å øke CO2-avgiften er en vei å gå. Det må bli dyrere å forurense, sier han.

De nye reglene gjelder perioden fra 2013 til 2020. De siste fire årene har petroleumsvirksomheten i Norge måttet kjøpe alle sine kvoter på det europeiske markedet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.