ARKIVNYHETER

Oljegiganter dropper vind

DROPPER VIND: Oljeselskapene BP og Shell kutter i investeringene i vindkraft og annen ren energi. De vil fokusere mer på biodrivstoff samt olje og gass, hvor det er mer penger å tjene. Miljøvernerne er misfornøyde.
DROPPER VIND: Oljeselskapene BP og Shell kutter i investeringene i vindkraft og annen ren energi. De vil fokusere mer på biodrivstoff samt olje og gass, hvor det er mer penger å tjene. Miljøvernerne er misfornøyde. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
8. apr. 2009 - 11:54

Shell og BP har så langt vært langt fremme i satsingen på vindkraft, solenergi og hydrogen.

Men i det stille har de droppet mange av fornybarsatsingen for å konsentrere seg om det de tjener mest penger på, nemlig olje og gass.

Vil øke utbyttet KRITISK: – (Shell har) igjen sluttet rekker med de skitneste, mest bakstreverske selskapene i verden, sier John Sauven i britiske Greenpeace. Oljegiganten kutter i vind, sol og hydrogen. (Foto: Greenpeace UK)

Vil øke utbyttet

– Vi er forretningsfolk, og vi bruker pengene vi har tilgjengelig inn i muligheter som gir oss mest tilbake til aksjeeierne, sier Linda Cook som leder Shells gass- og energiavdeling, ifølge Wall Street Journal.

– Hvis det var fornybar energi, ville vi ha brukt pengene der. Det er bare ikke tilfellet, sier Cook.

I 2009 har BP kuttet sine investeringer til alternativ energi med rundt 30 prosent, og Shell vil ikke investere mer i vind- og solenergi. Begge selskapene fortsetter investeringene sine i leting etter olje og gass.

Bekymret for utviklingen

Miljøvernere er ikke positive til at oljeselskapene dropper fornybarprosjekter.

– På kort sikt kan jeg forstå hvor de kommer fra, sier Philip Wolfe i den britiske Renewable Energy Association til Wall Street Journal.

– Økonomien har snudd seg mot det fornybare, sier Wolfe.

Satser heller på bio

Shell vil heller satse fornybarpengene sine på biodrivstoff, som det er mer penger i enn annen ren energi. I tillegg fortsetter de med olje og gass, som er det selskapene virkelig tjener penger på.

– (Shell har) igjen sluttet rekker med de skitneste, mest bakstreverske selskapene i verden. Etter år med satsing på ren energi, trekker de seg nå ut av de teknologien vi trenger å se i større skala hvis vi skal kutte utslipp, sier John Sauven i britiske Greenpeace til Times Online.

VENTETID: Finanskrisen har kuttet ventetiden på vindturbiner og svenkse bønder gleder seg.
En brøkdel ren energi DROPPES: BP og Shell er blant USAs største vindkraftprodusenter, men energien fra møllene tilsvarer bare et par tusen fat olje om dagen. Colourbox

En brøkdel ren energi

Tallene taler for seg: Siden 2005 har BP investert 2,9 milliarder dollar i fornybar energi, mens Shell har investert 1,5 milliarder dollar. Likevel utgjør selskapenes totale produksjon av fornybar energi mindre enn en promille av olje- og gassproduksjonen.

BP og Shell er begge på USAs ”topp 10”-liste for vindkraftselskaper, men energien fra vindmøllene tilsvarer ifølge Wall Street Journal bare et par tusen fat olje for dagen. Det tilsvarer et svært lite oljefelt.

– Det finnes en langsiktig framtid (i fornybar energi), og de må ha en klar og konsistent investering der, sier analytiker Peter Hutton i NCB Stockbrokers til Wall Street Journal. Men han legger til at selskapene må fokusere på områder hvor de har konkurransefordeler.

Les mer om: