OLJE OG GASS

Oljefunn kan true freden for turister på Kanariøyene og Ibiza

Olje og skifergass skal revitalisere Spanias skakkjørte økonomi.

TRUET NATUR: Flere protesterer mot oljeselskapenes leting etter olje rundt blant annet Ibiza. Her fra Playa d'en Bossa på ferieøya.
TRUET NATUR: Flere protesterer mot oljeselskapenes leting etter olje rundt blant annet Ibiza. Her fra Playa d'en Bossa på ferieøya. Bilde: Colourbox
10. apr. 2014 - 15:20

Ekvivalenten av nesten hele Norges befolkning er uten jobb i Spania.

Dow Jones meldte i mars at hele 4,8 millioner mennesker var arbeidsledige, noe som utgjør omtrent 25 prosent av den arbeidsføre befolkningen.

Nå har Deloitte utarbeidet en rapport som viser at to store oljefunn offshore, i tillegg til muligheter for fracking i flere områder, kan skape en ny oljeindustri som kan gi 250 000 nye jobber og stå for 4,3 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Det skriver avisenThe Guardian.

Les også: USA bruker mer olje enn Kina, Japan og Russland til sammen - hver dag

Kan produsere selv

Deloitte tror Spania kan bli en gasseksportør innen 2031 og produsere rundt 20 prosent av oljen landet selv bruker. Akkurat nå importerer Spania 99 prosent olje og gass.

Det er beregnet at landet kan ha rundt to milliarder fat olje og 2,5 milliarder standard kubikkmeter gass fordelt på områder mellom Lanzarote og Marokko og i nærheten av Ibiza.

En del av dette er blant annet funn oljeselskapene Cairn Energy og Genel Energy gjorde utenfor Kanariøyene i mars. Selskapene forventer at det ligger rundt 500 millioner fat olje i en serie felt der.

Ettersom dette er områder som i stor grad baserer seg på turisme, er det mange som protesterer mot planene.

Les også: Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

Kjendisstøtte

The Guardian skriver at gruppen «Ibiza says no» allerede har tiltrukket seg støtte fra miljøorganisasjoner, hotelleiere og kjendiser som Kate Moss, Sienna Miller, Fatboy Slim, Paris Hilton og Puff Daddy som alle har opponert mot planene.

I februar stilte også 20 000 mennesker opp i en protestaksjon for å stoppe letingen rundt øya.

I tillegg ble det sendt en søknad til Europakommisjonen, signert av flere tusen indignerte øyboere, hvis mål var å stoppe seismiske undersøkelser i området.

Protestantene mente at leteselskapenes 250-desibels seismikkskudd hvert tiende sekund dag og natt i en tremåneders periode skadet fisker og fugler i området.

Gir trolig grønt lys     

Det er likevel ventet at Spania, på grunn av sin høye arbeidsledighet og økonomiske bekymringer, ser bort i fra miljøadvarsler og gir tommelen opp for oljeselskapene.

Så langt har landet delt ut 70 letelisenser for leting etter skifergass og konvensjonelle ressurser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det er kanskje ikke så rart at man ivrer etter å finne nye ressurser. The Guardian skriver at den sittende regjeringen har kuttet kraftig på subsidiene som har gjort det mulig å bygge ut fornybar energi.

Bortsett fra et par kullgruver nord i landet, finnes det svært lite energiressurser. Landet har derfor slått seg stort opp på vannkraft. Atomkraft dekker rundt 20 prosent av kraftetterspørselen, mens vindkraft og solkraft står for henholdsvis 20 og tre prosent.

Les også:

Norske Scatec Solar skal bygge kjempekraftverk i Utah

Dette er de ti største oljeutslippene i historien

Exxonmobil med gigantleting utenfor Sør-Afrika  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.