Oljefondet passerte 14.000 milliarder – har tjent inn et helt statsbudsjett på to måneder

En drøy måned etter at oljefondet for første gang var verdt over 13.000 milliarder kroner, ble en ny milepæl passert.

Oljefondssjef Nicolai Tangen har skaffet staten enda mer sparepenger.
Oljefondssjef Nicolai Tangen har skaffet staten enda mer sparepenger. Foto: Nina E. Rangøy/NTB
7. feb. 2023 - 07:39

I januar passerte Statens pensjonsfond – utland, bedre kjent som oljefondet, 13.000 milliarder kroner. Første gang oljefondet passerte 12.000 milliarder kroner var i juli 2021. Fondets verdi falt i fjor og var under 12.000 milliarder før desember.

Siden har oljefondet tjent inn over et helt norsk statsbudsjett. Mandag passerte pengeverdien på fondet for første gang over 14.000 milliarder kroner.

– Fondet passerte 14.000 milliarder kroner i markedsverdi for første gang i dag klokken 17.33. Og det kun 32 dager etter at vi passerte 13.000 milliarder kroner. Økningen skyldes at det så langt i 2023 har vært et sterkt aksjemarked, i tillegg til at den norske kronen har svekket seg, sier pressesjef i Norges Bank Investment Management, Line Aaltvedt til NTB.

Frps finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi, mener det bare er statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum som får glede av at staten er historisk rik.

– Norge har aldri vært rikere, pengene fosser inn i statens pengebinge. Samtidig øker konkursene og køen på fattighuset. Det er uverdig at regjeringen ikke tar grep for å hjelpe bedriftene og vanlige folk gjennom krisen, sier Limi til NTB.

Fungerende finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, sier dette er typisk useriøst fra Frp.

– Det er våre barn og barnebarn som vil nyte aller best av at pensjonsfondet øker i verdi. Hadde Frp fått viljen sin, hadde vi ikke hatt denne formuen, partiet ville privatisere Statoil i sin tid. For øvrig har Ap-Sp-regjeringen innført gode støtteordninger både til bedrifter og husholdninger, og jobber med å forbedre disse.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

Framtiden i våre hender: – Oljefondet må rett og slett skjerpe seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.