OLJE OG GASS

– Oljefondet må ut av TransCanada

Ole K. Helgesen
22. mai 2009 - 08:44

I Alberta i Canada hvor de svært kontroversielle oljesandprosjektene foregår, er det et stadig økende behov for naturgass.

Gassrør

Derfor starter selskapet TransCanada i høst byggingen en ny rørledning inn til området.

Men gassrørledningen skal gå rett gjennom området til en indianerstamme som allerede er blitt sterkt berørt av oljesand-boomen. Dette har fått FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner til å reagere.

Lubicon Lake-stammen ble oversett i 1899 da flere andre indianerstammer inngikk avtaler med myndighetene som sikret dem retten på sitt opprinnelige landområde.

Og etter at olje- og gassutvinningen startet i området for 25 år siden har folket kommet i stadig flere konflikter med myndighetene og oljeselskaper.

Internasjonale reaksjoner

FN har bedt kanadiske myndigheter om å stanse olje- og gassvirksomheten til det er kommet på plass en avtale.

Verdensorganisasjonen mener Canada bryter urfolks- og menneskerettigheter fordi TransCanada får bygge ut rørledningen uten at det eksisterer er en avtale som sikrer deres krav på land.

Har investert

Oljefondet har investert nesten én milliard kroner, rundt 160 millioner kanadiske dollar, i TransCanada.

I et brev til etikkrådet for Statens Pensjonsfond Utland ber Lubicon-stammen Oljefondet om å trekke seg ut av TransCanada fram til det er en løsning på konflikten.

– TransCanada har kynisk utnyttet Canadas mangelfulle rettigheter for urbefolkningen til å starte byggingen av en massiv rørledning. Fire ulike FN-delegasjoner har bedt kanadiske myndigheter stanse all videre olje- og gassvirksomhet til rettighetene til urbefolkningen er sikret, sier konsulenten Kevin Thomas som representerer Lubicon-folket.Vurderer saken

Amnesty-leder John Peder Egenæs krever at Oljefondet trekker seg ut av TransCanada.

–Vi har bedt Statens Pensjonsfond om å gå ut av selskapet. Det er viktig at det blir tatt hensyn til urbefolkningens rettigheter, sier han til Teknisk Ukeblad.

Leder av etikkrådet for Statens pensjonsfond Utland, Gro Nystuen, vil ikke uttale seg konkret om saken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi kommenterer ikke slike saker før Finansdepartementet eventuelt har tatt en avgjørelse. Men jeg kan bekrefte at vi har mottatt brevet fra Lubicon-stammen, og at dette er en sak som er relevant for etikkrådet.

Brev

I et åpent brev til kanadiske myndigheter har 60 kanadiske og internasjonale organisasjoner krevd at byggingen av rørledningen stanses.

Brevet er blant annet signert av Amnesty International, Oxfam Canada, Sierra Club of Canada, Greenpeace, Council of Canadians, The Alberta Federation of Labour, The David Suzuki Foundation, The Canadian Friends Service Committee og erkebiskopen i Grouard-McLennan i Alberta.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.