OLJE OG GASS

Oljefond-selskap vil bare ha oljesand

Oljesand: Suncor vil ha mye mer av dette.
Oljesand: Suncor vil ha mye mer av dette. Bilde: Pembina Institute
Ole K. Helgesen
7. okt. 2009 - 14:40

Oljefondet og Suncor Energy

Oljefondet har investert 850 millioner kroner i Suncor Energy.

Flere miljøorganisasjoner har reagert sterkt på at Statens Pensjonsfond - Utland, også kjent som oljefondet, har investert i Shell, BP, Total og ExxonMobil, som alle er involvert i oljesandprosjekter. Men dette er selskaper som har store porteføljer, og driver med langt mer enn oljesand.

Kun oljesand

Kanadiske Suncor vil derimot bare satse på oljesand. Mange forventet at selskapet også ville satse på naturgass etter at det fusjonerte med Petro Canada i sommer, men nå har Suncor annonsert at det vil selge store deler av Petro Canadas naturgassandeler.

Investoryndling

Suncors direktør for investorrelasjoner, John Rogers, sier til avisen The Globe and Mail at selskapet bare fokuserer på oljesand igjen. Ifølge Globe and Mail er selskapet en yndling blant investorer på grunn av sin sterke posisjon innen oljesand. Og nå forberedes nye store utbygginger. Selskapet har en lang liste med prosjekter på flere milliarder dollar.

Kritisk

Greenpeace er opprørt over Suncors beslutning om kun å fokusere på oljesand. Nå vil de at dette skal bli det første selskapet som Oljefondet trekker seg ut av på grunn av klimahensyn.

– Med denne strategiske fokuseringen på det aller skitneste fossile brenselet, har Suncor bekreftet at det er et totalt klima-uansvarlig selskap. Hvis Oljefondets nye klimaretningslinjer betyr noe i praksis, må Suncor nå stå i fremste rekke for å bli kastet ut av fondet på klimamessig grunnlag, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.