OLJE OG GASS

Oljeeventyret i gang

I KØ: Helgelandsbase opplever stadig sterkere etterspørsel fra off shore-industri som ønsker å etablere seg i Sandnessjøen.
I KØ: Helgelandsbase opplever stadig sterkere etterspørsel fra off shore-industri som ønsker å etablere seg i Sandnessjøen.
Espen Zachariassen
13. aug. 2010 - 10:02

Den lille byen Sandnessjøen på Helgeland står på hodet denne helgen.

Helgelandsbase foretar sin formelle åpning, med festkonsert, næringsseminar og inviterte gjeste fra flere verdenshjørner.

Popper opp

Forsyningsbasen i Sandnessjøen fikk økt aktivitet med Nornefeltet, men skjøt for alvor fart da BP besluttet å legge sine landaktiviteter knyttet til Skarv hit.

Et helt nytt område er planert ut på Horvnes nord for sentrum, og siden byggestart i januar er det poppet opp flere tusen kvadratmeter med nybygg.

– Det er investert rundt 600 millioner kroner i oljebasen, opplyser administrerende direktør Jann Greger Winsents ved Helgelandsbase Eiendom AS.

Grove overslag viser en samlet investering med involverte selskaper på en milliard kroner.

LANGVARIG: Konsernsjef Steve Bracker varsler langsiktig satsing på Helgeland. Han har reist fra Kuala Lumpur i Malaysia til Sandnessjøen for å få med seg åpningen av oljebasen i Sandnessjøen.
LANGVARIG: Konsernsjef Steve Bracker varsler langsiktig satsing på Helgeland. Han har reist fra Kuala Lumpur i Malaysia til Sandnessjøen for å få med seg åpningen av oljebasen i Sandnessjøen. Espen Zachariassen

Langsiktig

Scomi Oiltools håndterer utboret bergmasse og har investert i nybygg og utstyr med nyeste teknologi for 80 millioner kroner. Dette er det eneste anlegget for borekaks nord for Bergen.

– Dette er en langsiktig satsing med et 20 års perspektiv, sier konsernsjef Steve Bracker i Scomi Oiltools til Teknisk Ukeblad.

Han har reist fra hovedkvarteret i Kuala Lumpur for å delta på åpningsmarkeringene i Sandnessjøen.

I tillegg har en rekke selskaper etablert seg på basen, blant annet Baker Hughes med produksjon av MUD, og ASKO med driftstjenester.SPINOFF: BP satser på lokale leverandører, og plassjef Knut Kusslid regner med store ringvirkninger for arbeidsmarkedet.
SPINOFF: BP satser på lokale leverandører, og plassjef Knut Kusslid regner med store ringvirkninger for arbeidsmarkedet. Esnen Zachariassen

Ringvirkninger

Lokalsamfunnet forventer store ringvirkninger av Helgelandsbase. Og BPs strategi er å gjøre flest mulige lokale anskaffelser.

– Denne næringsklyngen kan gi mer enn ett tusen arbeidsplasser de neste årene, anslår plassjef Knut Kusslid hos BP.

Selskapet leier seg inn i et nyreist administrasjonsbygg på basen, og her skal det etableres en egen ”petronæringspark”.Flere anløp

Torsdag var det et eget seminar for offshoreleverandører. Fredag arrangeres et næringsseminar etterfulgt av den offisielle åpningsseremonien på basen.

På seminaret annonserte Shell at flere skipsanløp vil legges til Horvnes som følge av en avtale med Coastbase Nordland om drift av et nytt tankanlegg med fire millioner drivstoff knyttet til transport til letingen på gassfeltet Gro.Konsert

Lørdag åpnes Helgelandsbase for publikum, og på kvelden avholdes en seks timers konsert i byen.

Så langt er det solgt fler enn 2000 billetter i en kommune med drøyt 5000 innbyggere.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.