OLJE OG GASS

– Oljeetterspørselen i rask vekst

VIL HA MER: Tankbiler frakter oljeprodukter ut til kunder i Mumbai i India. Den globale etterspørselen etter råolje stiger mer enn ventet, het det i månedsrapporten som det internasjonale energibyrået IEA la fram torsdag.
VIL HA MER: Tankbiler frakter oljeprodukter ut til kunder i Mumbai i India. Den globale etterspørselen etter råolje stiger mer enn ventet, het det i månedsrapporten som det internasjonale energibyrået IEA la fram torsdag. Bilde: Reuters / Scanpix
11. feb. 2010 - 12:59

Økningen skyldes først og fremst større forbruk i utviklingsland med raskt voksende økonomier, melder det internasjonale energibyrået IEA.

120.000 fat per dag

Byrået la torsdag fram en rapport der det het at etterspørselen etter råolje i 2010 trolig vil vokse med 120.000 fat per dag mer enn tidligere anslått. Behovet vil i gjennomsnitt ligge på 86,5 millioner fat per dag, spår IEA.

Byrået antyder at etterspørselen i vestlige industriland allerede kan ha nådd et toppunkt.

– Selv vinterens rekordmengder med snø i USA og Europa ser ikke ut til å kunne skape økt etterspørsel her, het det i månedsrapporten fra IEA torsdag.

Vekstøkonomiene vil ha mest

– Situasjonen er stikk motsatt i de nye vekstøkonomiene, der etterspørselen ikke ser ut til å ville dempe seg med det første. Det eneste som kan endre ved dette, er trolig at den økonomiske veksten blir svakere enn antatt, het det videre.

Stagnasjonen i etterspørsel i de store industrilandene skyldes ifølge det internasjonale energibyrået først og fremst de økonomiske problemene i USA. Men den knyttes også til en økt satsing på gass som energikilde i mange land. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.