OLJE OG GASS

- Oljedirektøren er usaklig

Jannicke Nilsen
18. apr. 2008 - 10:30

Oljedirektør Bente Nyland mener at oljeutslipp fra skipsforlis skader miljøet mer enn utslipp fra oljevirksomhet.

Miljøvernorganisasjoner er ikke imponert over sammenligningen Nyland gjør mellom oljevirksomhet og skipsfart.

Smått blir stort

– Risikoen knyttet til skip er der, og den bør vi minimere, men det fritar ikke oljevirksomheten fra å være en uakseptabel risiko. Det er ikke bare oljeulykker som skader miljøet, men også ordinær drift. Uansett har oljeindustrien enorme utfordringer knyttet til ulykker, noe vi senest så med Statfjord A-ulykken. Og i sårbare områder kan selv små utslipp få enorme konsekvenser, sier nestleder i Bellona, Marius Holm.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener oljedirektøren rett og slett er usaklig, all den tid økt oljevirksomhet innebærer økt skipstrafikk.

Trafikken øker

– Det er usaklig det Bente Nyland kommer med. Når Oljedirektoratet legger opp til økt oljevirksomhet i nordområdene, innebærer det økt skipstrafikk ved at man må frakte oljen andre steder. Dermed øker nettopp farene for uhell, som hun peker på. Det er ikke noe godt argument å si at andres virksomhet er verre, når man øker farene fra egen virksomhet. Det er den totale miljøbelastningen som er farlig, sier Haltbrekken.

Bellona legger vekt på at det ikke bare er utslipp eller uhell som er negativt med oljevirksomhet.

Seismikk skremmer

– Seismikk skremmer fisk og det er knyttet en stor grad av usikkerhet til hvilke konsekvenser seismikk egentlig har. Leteboring påvirker gyteområdene – selv borekaks kan ha negative konsekvenser i slike områder.

Bellona og Naturvernforbundet mener Lofoten og Vesterålen bør få et varig vern.

Oljedirektør Bente Nyland mener at det er mulig å operere i tråd med miljø- og fiskeriinteressene i Lofoten såfremt myndighetene legger begrensninger på aktiviteten.

Les også:

– Ikke dramatisk

– (...) Det har vist seg at oljeutslipp som truer miljø og fiskerier ofte kommer fra båtforlis. Utslipp fra oljevirksomhet er selvsagt også svært uheldig. De er også ofte veldig markerte, selv om effekten ikke er så dramatisk, sier Nyland i et intervju med Teknisk Ukeblad.

Les hele intervjuet med oljedirektør Bente Nyland her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.