ENERGI

Oljebrønner kan plugges med metall

Gjennom kontrollert nedsmelting, vil Wellstrøm forsegle gamle olje- og gassbrønner med et tynt lag vismut i stedet for en tykk plugg med sement.

Test: 9. januar ble vismut for første gang testet ut som materiale for å plugge forlatte olje- og gassbrønner på Ullrigg testsenter på Ullandhaug i Stavanger. – Testen var vellykket, sier Steinar Lomeland (t.v.) leder for Ullrigg Testsenter. Johan Kverneland fra TotalEnergies og Gert Rege fra Wellstrøm var også fornøyde.
Test: 9. januar ble vismut for første gang testet ut som materiale for å plugge forlatte olje- og gassbrønner på Ullrigg testsenter på Ullandhaug i Stavanger. – Testen var vellykket, sier Steinar Lomeland (t.v.) leder for Ullrigg Testsenter. Johan Kverneland fra TotalEnergies og Gert Rege fra Wellstrøm var også fornøyde. Foto: Alf Bergin

I dag er sement det viktigste materialet for å plugge forlatte olje- og gassbrønner. En standard sementplugg er 50 meter lang. Problemet med sement er at det kan krympe og sprekke når det tørker. Da kan olje- og gassrester sive ut. Dessuten er plugging med sement dyrt, siden det normalt krever bruk av rigg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.