OLJE OG GASS

Oljebrenning best for miljøet

ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene.
ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene. Bilde: Arkiv
Mona Strande
28. jan. 2008 - 08:10

Det blir tatt ut olje i isfylte farvann både i Canada, Alaska og Russland. Også skipstrafikken ved Svalbard kan lett føre til oljesøl.

Fjerner 95 %

Seniorforsker Per-Johan Brandvik ved SINTEF sier til Aftenposten at å sette fyr på oljesølet har absolutt størst potensial ved et utslipp i arktiske områder.

Forskning ved Svalbard viser nemlig at 95 prosent av råoljen forsvinner etter avbrenning. 2 prosent blir til sot og 3 prosent blir liggende igjen som en svart, forstenet masse.

Må være samlet

Sysselmannen har allerede utstyr for å kunne sette fyr på oljesøl ved å "bombe" forurensingen med tennmidler fra helikopter.

Brenning fungerer også hvis oljen ligger i vann, forutsatt at den er samlet sammen av isen.

- Det er viktig å sette i gang brenning snarest mulig etter utslippet. Selv om alle forvitringsprosesser går saktere i is, er det lett å miste oversikten over et oljesøl i is. Oljen brenner lettere før den blir for spredt, sier Brandvik til Aftenposten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.