KLIMA

Olje skyller inn til land

De sårbare våtområdene ved utløpet av elva Mississippi er nå truet av olje fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen.
De sårbare våtområdene ved utløpet av elva Mississippi er nå truet av olje fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Bilde: Reuters / Scanpix
30. apr. 2010 - 09:00

Oljen som strømmer ut i Mexicogolfen truer med å forårsake en økologisk katastrofe, sier en tjenestemann.

Det blåser sterk sørøstlig vind, og olje har kommet inn i de skjøre våtmarksområdene South Pass nær munningen av elven Mississippi, opplyser Billy Nungesser, ordfører i Plaquemines kommune der oljen først traff land.

En representant for den amerikanske kystvakten ville i første omgang ikke bekrefte at oljen hadde nådd land.

Unntakstilstand

Guvernør Bobby Jindal erklærte torsdag unntakstilstand i delstaten, og ba sent torsdag om at det blir satt inn 6.000 soldater fra Nasjonalgarden for å drive opprenskningsarbeid.

Det hvite hus slo fast at oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning og lovet å sette inn alle ressurser.

Flere titalls kilometer med oljelenser var ikke nok til å forhindre at oljesølet fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen nådde land i Louisiana.
Det hvite hus slo fast at oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning og lovet å sette inn alle ressurser. Flere titalls kilometer med oljelenser var ikke nok til å forhindre at oljesølet fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen nådde land i Louisiana. Reuters / Scanpix

5.000 fat olje lekker daglig ut i havet fra brønnen der Deepwater Horizon havarerte, noe som til nå har resultert i et oljeflak på størrelse med West Virginia.

Torsdag kveld nådde oljen de sårbare sumpområdene ved utløpet av elva Mississippi, bekreftet en talsmann for de lokale myndigheter i området.

Må renske opp

Det hvite hus vil holde oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet gjør alt i sin makt for å bøte på skadene.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, understreker at det britiske oljeselskapet også må ta regningen for det framtidige oppryddingsarbeidet.

President Barack Obama slår fast det samme, men lover å bistå.

– Min administrasjon vil bruke enhver tilgjengelig ressurs og kanskje også forsvarsdepartementets ressurser, sier Obama.

Lenser

Flere titalls kilometer med oljelenser er lagt ut de siste dagene, i et forsøk på å hindre oljen fra å nå land. Det er også gjort forsøk på kontrollert brenning av oljen, men mengdene har vist seg for store.

BP arbeider på sprengt med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass.

Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle, og ulykken er nå i ferd med å få politiske følger i USA.

Krever letestans

Presidet Barack Obama åpnet nylig for ny oljeleting til havs, til tross for sterk motstand langt inn i sitt eget parti.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Motstanden kom til syne torsdag da senator Bill Nelson i Florida, som er demokrat, varslet et lovforslag som midlertidig vil blokkere Obama-administrasjonens beslutning om å åpne for ny oljeleting utenfor kysten av USA:

Nelson viser til risikoen for en potensiell «miljømessig og økonomisk katastrofe» som følge av utslippet fra Deepwater Horizon.

– Inntil vi vet hva som skjedde, ber jeg om øyeblikkelig stans i all oljeleting langs kysten, skriver Nelson i et brev til Obama der han begrunner lovforslaget. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.