OLJE OG GASS

Olje kan bli tapt for alltid

Statoil advarer om at nedstengningen av Oseberg-feltet kan føre til at store oljeverdier går tapt.

Oseberg-feltet kan miste reserver for alltid på grunn av nedstengningen.
Oseberg-feltet kan miste reserver for alltid på grunn av nedstengningen. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
6. juli 2012 - 11:30

I forkant av sokkelstreiken ba Oljedirektoratet Statoil om en vurdering av hvilke konsekvenser streiken ville få. Svaret fra Statoil er at streiken får spesielt store konsekvenser for Oseberg-feltet.

– Prosessen med å stenge ned innretningene på Oseberg vil ta om lag ett døgn og verdien av den utsatte produksjonen som følge av nedstengningen er estimert til ca 76 MNOK pr døgn. Dersom streiken får en viss varighet vil reserver også gå tapt, skriver Statoil i svaret til OD.

Statoil begrunner dette med usikkerhet knyttet til reservoaregenskapene.

– Alltid stor usikkerhet

– Ved en nedstenging av produksjon vil det variere når utsatt produksjon vil kunne tas igjen, i noen tilfeller vil dette først være mot slutten av feltets levetid. Det vil alltid være usikkerhet knyttet til hvordan reservoaregenskapene utvikler seg mot slutten av levetiden for et felt, og det er ikke noen garanti for at tidligere tapt produksjon vil kunne lønnsomt produseres, skriver informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil i en epost.

Ifølge Statoil er det ikke mulig å fastslå hvor lang nedstengningsperioden må være for at ressursene kan gå tapt, eller hvor store ressurser som går tapt.

Tapt eller utsatt?

Ifølge fagforeningene på sokkelen vil de nedstengte feltene kun føre til utsatt produksjon, det vil si at man kan hente ut ressursene på et senere tidspunkt men at ingen verdier er tapt. OLF og Statoil, derimot, mener at dette er tapt verdi, og at det er usikkert hvorvidt man kan ta tilbake all produksjon.

Ifølge OLF koster streiken over 200 millioner kroner per dag. I går estimerte OLF at streiken hadde kostet 2,3 milliarder kroner i rene tap.

Les også: Statoil stenger ned all produksjon

Flere felt rammet

SAFE, Industri Energi og Lederne har tatt ut medlemmer i streik på Heidrun og Oseberg Feltsenter. Oseberg Feltsenter måtte stenge ned produksjonen, og som en følge av dette måtte også Oseberg Sør og Oseberg Øst måtte stenge ned produksjonen. Også Heidrun måtte stenge ned produksjonen som følge av streiken.

Les også: Streikende kalt inn til Riksmeklingsmannen

Statoil skriver også at fagforeningene har tatt ut ansatte i ESS på Floatel Superior som for tiden er ved Oseberg Sør i forbindelse med installasjon av Stjerne. Floatelet stengte som en følge av streiken.

Utsatt inntrekking

Dermed har inntrekkingen av Stjerne flowlines bli utsatt. Kostnad pr døgn for dette er estimert til ca 10,6 millioner kroner i en demobiliseringsfase. Etter demobilisering vil kostnad pr døgn bli redusert til ca 7,6 millioner kroner på grunn av redusert leie og cateringkostnad.

På Heidrun fører streiken til forsinkelse i brønn- og boreprogrammet. Kostnaden per døgn er estimert til ca 1,6 millioner kroner.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Les også: Taper 150 000 kroner i året

Les også: Vil presse ut Helge Lund

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.