OLJE OG GASS

– Olje i 8 år til

Vi vil ikke ha mer påvist olje igjen om snaut 9 år om vi fortsetter denne produksjonstakten, ifølge forsker.
Vi vil ikke ha mer påvist olje igjen om snaut 9 år om vi fortsetter denne produksjonstakten, ifølge forsker.
Stein Jarle Olsen
10. aug. 2009 - 08:04

– Det var galt å løse bankkrisen på 1990-tallet ved hjelp av oljen. Resultatet er at vi i dag står veldig mye nærmere stupet, sier Helge Ryggvik, oljeforsker ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

8,8 år

Han mener dagens produksjonsnivå tilsier at vi har 8,8 år igjen av den påviste oljen, basert på BPs statistikk.

Olje- og energidepartementet skriver imidlertid i sitt faktahefte at Norge bare har produsert cirka 38 prosent av det en regner med er de samlede ressursene på norsk sokkel.

Ryggvik, som denne uken kommer med boka "Til siste dråpe", mener oljenæringen har gått inn i en desperat fase.

– Stoltenberg nøkkelperson

Han frykter at alle de små selskapene som har satt i gang drift på norsk sokkel vil stå for en enorm sikkerhetsrisiko om de får operatøransvar for oljefelter, og at småselskapene, Statoil og statsminister Jens Stoltenberg sammen vil presse gjennom oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Og Stoltenberg er ansvarlig, mener Ryggvik.

– Han har vært en nøkkelperson i alle viktige avgjørelser. Det som skjedde på 80-tallet skal han ikke få skylda for. Men som økonom var han en del av det samme miljøet der tanken var at det var best for Norge å ta opp oljen så fort som mulig og få pengene inn i et fond.

Statsministeren har ikke kommentert saken, men statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen skriver i en mail til Dagbladet at statsministeren ikke har bestemt seg angående oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

KOMMENTAR:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.