OLJE OG GASS

– Olje er viktigere enn SV

Det må settes hardt mot hardt mot SV i Lofoten-saken, mener Ap-representanter.
Det må settes hardt mot hardt mot SV i Lofoten-saken, mener Ap-representanter. Bilde: Samfoto
15. feb. 2011 - 07:03

– Her må også vi sette hardt mot hardt. Vi kan ikke være med på dette mindretallstyranniet lenger! Folk begynner å bli drittlei vern og det SV står for. Derfor må SV tenke seg om, om de fortsatt vil ha et liv i Nord-Norge, sier stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap) fra Nordland til Dagsavisen.

Slutt

SV vil trolig trekke seg fra regjeringen dersom Ap trumfer gjennom en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten/Vesterålen/Senja.

Strøm viser til at SV har gått fra tre til én stortingsrepresentant i Nordland, og tror ikke de vil få noen i 2013, dersom de fortsetter kampen mot oljeutbygging.

– Nå må symbolsakenes tid være forbi. SV fikk en symbolsak i 2005 da Vefsna-vassdraget ikke ble utredet. Nå må det være slutt, sier Strøm.

– Ikke rom for kompromiss

Han får støtte fra en rekke tidligere Ap-statsråder som er svært engasjerte i saken.

Tidligere næringsminister, nå fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen (Ap) mener det eneste rette er å konsekvensutrede hele området etter petroleumsloven. Alt annet vil bare være en måte å hale ut tida på, mener han.

– Det er ikke rom for kompromiss her. Regjeringen har brukt en milliard på diverse undersøkelser. Da blir det nærmest patetisk av partiet og regjeringen om de legger dette til side. Da er det bare behagelighetshensyn som legges til grunn, mener Eriksen.

På stedet hvil

Tidligere fiskeriminister og riksrevisor, Bjarne Mørk-Eidem, er også enig.

– I 1960 hadde både Nordland og Rogaland 237.000 innbyggere. I dag har Rogaland 420.000 innbyggere. Nordland har fortsatt 237.000, sier Mørk-Eidem til Dagsavisen.

– Når de fleste kommunene i nord vil ha konsekvensutredning, er det litt ovenfra-og-ned å sitte i Oslo og si at «det får dere ikke». Det er enkelte partier som i hovedsak har vært imot alt opp gjennom årene, og jeg tror ikke det er de som har bygd dette landet, sier Mørk-Eidem.

Les også: – Lofoten-kompromiss skremmer Europa

LO åpner for å utsette oljeutredning i nord

SV avviser Lofoten-kompromiss som «bare tull»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.