ENERGI

Olje 50 år til

Anders Steensena
28. juni 2002 - 14:55

Olje- og energiminister Einar Steensnæs statser alt på å opprettholde en høy utvinningsgrad på norsk sokkel.

- Vi tror at hittil er kun 25 prosent av de utvinnbare ressursene på norsk sokkel tatt opp.Ved hjelp av forskning og utvikling skal vi ta opp de resterende 75 prosent. Jeg arbeider målbevisst innen regjeringen for å sørge for at det blir bevilget nok midler til at regjeringens mål når det gjelder oljeutvinningen nås, sier han til TU.

Regjeringens Oljemelding St.meld 38 (2001 -02) ser for seg to forskjellige utviklingsveier for oljevirksomheten på sokkelen. Den ene kaller regjeringen for forvitringsbanen, mens den andre kalles den langsiktige utviklingsbanen. Forskjellen mellom disse to betyr over 1000 milliarder kroner til statskassen.

Forvitringsbanen legges død av Steensnæs, som mener at den langsiktige utviklingsbanen er det som gavner det norske samfunnet best.

- Men vi er avhengig av at oljenæringen harmoniseres mot andre næringer som fiskeri og oppdrett og tar hensyn til miljøet i havet. Jeg understreker at etter 30 år med petroleumsvirksomhet på sokkelen, har ennå ingen påvist skadelige virkninger for fiskeriene, sier statsråden.

100 år igjen

Oljemeldingen understreker at oljeindustrien langt fra er noen solnedgangsindustri i Norge. Den har et 50 års perspektiv.

- Det ergrer meg at oppegående stortingspolitikere kan få seg til å si at oljealderen snart er over. Vi er knapt nok kommet til voksen alder. Vi har olje i 50 år til og gass i 100. Ingen annen industrigren i Norge kan operere under det samme tidsaspektet, understreker Steensnæs.

Regjeringen er villig til å videreutvikle norsk petroleumsvirksomhet. Den alene står for 23 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt, BNP.

- Å oppretholde denne er særdeles viktig for landet. Men vi må gå i grønn retning slik at oljevirksomheten står for en bærekraftig utvikling, både med hensyn til miljøet og med hensyn til norske arbeidsplasser og leverandørindustri. Skal oljenæringen overleve må den internasjonaliseres. Da må vi være konkurransedyktige. Derfor må vi forsatt holde et høyt nivå når det gjelder forskning og utvikling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.