ARKIVNYHETER

OLED-TV: Slik virker OLED

11. jan. 2012 - 08:36

Hva er OLED?

OLED er et akronym for organic light-emitting diode, altså en organisk lysdiode på godt norsk.

Det øverste laget av en slik lysdiode er organisk, basert på en karbonforbindelse.

Organiske lysdioder kan produseres billig som en slags flat film, noe som gjør dem særs godt egnet til bruk i skjermer, og spesielt attraktivt blir det etter hvert som kundene ønsker så tynne skjermer som mulig.

Et piksel av en OLED-skjerm består av tre organiske lysdioder, en rød, en grønn og en blå, eventuelt bare én farge.Fordeler

Sammenlignet med LCD-skjermer med baklys, bruker en OLED-skjerm mindre enn halvparten så mye strøm. Baklyset på en LCD-skjerm står og lyser konstant, og varierende mengder lys i de forskjellige fargene slippes gjennom.

LCD-skjermer kan ikke helt vise fargen svart, ettersom noe lys alltid slipper gjennom. OLED-skjermer derimot, produserer lyset i hvert enkelt piksel, og i hver sine farger, slik at kontrasten (forholdet mellom det lyseste og det mørkeste skjermen kan vise) blir uendelig, og ikke noe lys går til spille. OLED har et bedre sortnivå enn de andre tv-teknologiene.

OLED-skjermer kan bli svært bøyelige, og de har god innsynsvinkel.Ulemper

OLED-skjermer kan ikke vise et bilde uten å lyse, slik LCD-skjermer kan.

Svart-hvitt-LCD-skjermer kan slippe så mye som halvparten av lyset gjennom hver vei, slik at det ikke er nødvendig med baklys. Denne typen skjermer finnes på kalkulatorer og digitalur, og er ekstremt strømgjerrig. OLED-skjermer vil ikke kunne ta over dette bruksområdet.OLED-historien

I 2007 lanserte Sony verdens første TV med OLED skjerm. Modellen heter XEL-1. Les mer om utviklingen på Wikipedia.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

På teknologimessen CES i Las Vegas i januar 2012, handler veldig mange av tv-nyhetene om OLED. Samsung og LG er blant produsentene som fronter teknologien.

Kilde: wikipedia.org

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.