POLITIKK

Ola Borten Moe går av som statsråd etter brudd på habilitetsreglene

Ola Borten Moe (Sp) går av som forsknings- og høyere utdanningsminister i kjølvannet av brudd på habilitetsreglene og trekker seg samtidig som Sp-nestleder.

Ola Borten Moe varslet fredag ettermiddag på en pressekonferanse at han går av som statsråd.
Ola Borten Moe varslet fredag ettermiddag på en pressekonferanse at han går av som statsråd. Foto: Tor Erik Schrøder
21. juli 2023 - 17:43

Borten Moe sa først at han ville bli sittende, men gjorde så helomvending og sa på en pressekonferanse fredag kveld at han går av.

Der varslet han samtidig at han går av som Sp-nestleder og tar heller ikke gjenvalg til Stortinget i 2025.

– Jeg skjønner nå at denne situasjonen ikke er forenlig med å være statsråd på noe politisk område, sa Borten Moe på pressekonferansen.

Han sa også at han har vært i løpende kontakt med partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum, samt statsminister Jonas Gahr Støre.

Han fortalte at han på ulike tidspunkt siden april i fjor har handlet aksjer i Kongsberg Gruppen, Yara og Sparebank 1 Midt-Norge.

– Jeg tenkte at dette var helt greit, fordi jeg ikke hadde noe konstitusjonelt ansvar for disse selskapene, sa Borten Moe.

Statsråden erkjente likevel at disse aksjehandlene har medført brudd på både habilitetsreglene og regjeringens egne regler.

Støre og Vedum støtter avgjørelsen

 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han støtter Borten Moes avgang som minister.

– Konsekvensene denne saken har for tilliten til ham og regjeringen, er ikke forenlig med at han fortsetter som statsråd. Konklusjonen er at han trekker seg som statsråd. Det er en beslutning jeg støtter, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Statsministeren forteller at han har blitt orientert denne uken, og at han har snakket med Borten Moe fredag.

– Ola Borten Moe har kjøpt enkeltaksjer i flere selskaper som statsråd. Det har ført til at han har brutt regler og retningslinjer knyttet til habilitet og aktsomhet. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sier Støre.

Dette er den andre statsråden i Støres regjering som går av etter brudd på habilitetsreglene, etter at Anette Trettebergstuen gikk av som kulturminister i juni.

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier også han støtter og respekterer beslutningene Ola Borten Moe har tatt i habilitetssaken.

– Han har vært en dyktig statsråd som har tatt viktige grep som forsknings- og høyere utdanningsminister. Ola er en kunnskapsrik politiker som har vært en viktig bidragsyter i regjeringens samlede arbeid. Jeg har hatt stor glede av å jobbe sammen med ham, både i partiet og i regjering, sier Vedum til NTB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.