NETTARKIV

OL i programmering

SVETTER: 
Det norske vinnerlaget ved Trude Martinsen, Christian Johannesen, Kristian Sølve Ravndal og Richard Dante fra NITH presenterer løsningen sin for et internasjonalt dommerpanel.
SVETTER: Det norske vinnerlaget ved Trude Martinsen, Christian Johannesen, Kristian Sølve Ravndal og Richard Dante fra NITH presenterer løsningen sin for et internasjonalt dommerpanel. Bilde: orv
18. aug. 2008 - 09:43

Etter en beskjeden start for seks år siden har Microsofts Imagine Cup vokst til verdens største IT-konkurranse for studenter. Første året konkurrerte 1000 studenter. I år har 200 000 fra over 100 land deltatt i programmeringsturneringen.

– Dette er jo blitt veldig stort på få år, men vi tror konkurransen vil vokse til en halv million teknologistudenter i løpet av de neste tre årene. Flere organisasjoner har gitt sin støtte til arrangementet, sier Rune Zakariassen som er Microsofts ansvarlige for forskning og høyere utdanning i Norge.



Programvare for bedre miljø

Til nå har Imagine Cup hatt ett årlig tema. I år konkurrerte deltakerne i programvaredesign om å lage den beste løsningen for miljøet. De neste tre årene står deltakerne fritt til å velge et av FNs tusenårsmål som grunnlag for løsningen de utvikler.

I sommer gikk den internasjonale finalen av stabelen i Paris. Det konkurreres i mange klasser hvor programvaredesign er den største grenen. Hele 60 lag deltok i finalen i temaet programvare for et bedre miljø. Vinnerlaget kom fra Australia og hadde laget programvare for å styre vanningssystemer med sensorer slik at vannforbruket reduseres drastisk.

Portalen eBuster

Vinnerlaget fra den norske finalen, fire elever fra NITH – Norges Informasjonsteknologiske Høyskole, deltok med portalprogrammet eBuster. De hadde bygget opp en portal etter ideene rundt sosiale nettverk, men her kan miljøbevisste legge inn bilder og informasjon fra forurensningssituasjoner, gjerne i sitt lokalmiljø. På den måten blir forurenseren, ofte en bedrift, oppmerksom på situasjonen og stimulert til å gjøre noe med det. Portalen er bygget opp for at det skal være mulig å samle poeng, både for dem som legger inn bilder og for bedriften som rydder opp.

—eBusterportalen gjør det morsomt å gjøre noe for miljøet, sier en av de norske finalistene Christian Johannesen.



24 timers konkurranser

Imagine Cup har også utholdenhetsgrener for de med mental kondisjon og svært mye IQ. Hva med 24 timers konkurranse for utvikling av nye superavanserte algoritmer? Eller en like lang konkurranse for å utvikle et kunstig intelligensprogram for virtuelle roboter som avgjør konkurransen ved å kjempe mot hverandre? Eller 24 timer for å bygge opp et IT-senter fullt av servere og nettverksutstyr, mens de hele tiden bombarderes med brudd i strømforsyningen, virus og andre ubehageligheter som skaper vanskeligheter.

– Nå er snart 2009-sesongen over oss, og de som vil delta bør ta en titt på http://imaginecup.com. Neste års finale vil gå i Egypt, sier Zakariassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.