BYGG

OL blir knalldyrt

Stein Jarle Olsen
30. sep. 2008 - 12:50

15,5 milliarder. Det var summen Tromsø 2018 hadde regnet ut at staten måtte garantere for om det skulle bli OL i Nordens Paris.Dyrere

Den summen forkastes totalt av den uavhengige rapporten fra Veritas, Advansia og Samfunns- og næringslivsforskning, som ble lagt frem for kulturminister Trond Giske i dag.

Bruttogarantien – altså den summen staten må garantere for om Tromsø i det hele tatt skal få lov til å søke om OL – beregnes til 28,6 milliarder kroner.

Nettogarantien, den summen staten må dekke av underskudd, dobles også, til 19,1 milliarder.

– Vi har for eksempel justert tilskuddet for reallønnsvekst fra 2007 til 2018 og en normalisering av konjunktur. Det har ikke Tromsø tatt hensyn til i sin søknad, sa direktør Aage Enghaug på en pressekonferanse i dag.

– Ikke unaturlig

OL-toppene mener det er naturlig med en prisøkning.

– Det er ikke unaturlig at vi må justere prisene noe opp. En konkurranse slik det var mellom de tre søkerbyene, presser kostnadene nedover. Når denne prosessen er over, har man ikke lenger det samme prispresset, sier OL-direktør Petter Rønningen til VG.

– Kolossale beløp

Fremskrittspartiet har hele veien vært mot at staten skal garantere for et tosifret milliardbeløp. Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen tror de nye kostnadsanslagene vil gjøre motstanden enda større.

– Dette er ikke noe hyggelige tall å tenke på, sier Knudsen til NTB.

Han minner også om at London-OL er blitt beregnet å koste tre ganger så mye nå som da byen ble tildelt sommerlekene i 2012.

– Vi mener dette er kolossale beløp som vi må se nærmere på. Men vi venter at Regjeringen legger fram en proposisjon om saken som viser hvordan kostnadene fordeler seg. Tromsø har lagt ned et stort og seriøst arbeid og fortjener at saken får en skikkelig behandling, sier Høyre-talsmann Olemic Thommesen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.