PRODUKSJON

Økt produktivitet

5. jan. 2001 - 12:23

Systemets avkastning pr. ansatt og investert krone skal økes. Ved å modernisere smelteovnene – de gamle Søderberg-elektrodene erstattes med nye pre-bakte – økes produksjonen pr. ansatt fra 250 til 450 tonn.

Allerede i dag er Mosjøen i en god posisjon internasjonalt sett, og er blant de 25-30 prosent av verdens al-verk når det gjelder rimelig drift. Posisjonen forbedres ytterligere, med den produktivitetsøkningen Elkem har beregnet.

For å skaffe seg en pålitelig strømleverandør i årene som kommer, har Elkem inngått kontrakt med svenske Vattenfall. Verket får akkurat den strøm verket trenger, og strømprisen justeres i takt med den gjeldende aluminiumprisen på Londons metallbørs. I tillegg justeres strømprisen i takt med utviklingen i kursforholdet mellom norsk krone og amerikanske dollar.

Norge produserer omkring én million tonn aluminium i året. Verdensproduksjonen ligger oppunder 24 mill. tonn. Behovet øker fortsatt. Etter moderniseringen vil Elkem stå for 1/4 av den norske produksjonen. Deres verk på Lista er så moderne at det kan kjøres i mange år til. Fra dette verket leveres for eksempel aluminium nærmest i et rør rett inn i en Alcoa-eid bildelfabrikk som ligger vegg i vegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.