PRODUKSJON

Økt produktivitet

22. des. 2000 - 12:19

Elkem skal frem til 2003 modernisere aluminiumsverket i Mosjøen for 1800 millioner kroner for å gjøre verket enda mer konkurransekraftig. Systemets avkastning pr. ansatt og investert krone skal økes.

Ved å modernisere smelteovnene – de gamle Søderberg-elektrodene erstattes med nye pre-bakte – økes produksjonen pr. ansatt fra 250 til 450 tonn.

Allerede i dag er Mosjøen i en god posisjon internasjonalt sett, og er blant de 25-30 prosent av verdens al-verk når det gjelder rimelig drift. Posisjonen forbedres ytterligere, med den produktivitetsøkningen Elkem har beregnet.

For å skaffe seg en pålitelig strømleverandør i årene som kommer, har Elkem inngått kontrakt med svenske Vattenfall. Verket får akkurat den strøm verket trenger, og strømprisen justeres i takt med den gjeldende aluminiumprisen på Londons metallbørs. I tillegg justeres strømprisen i takt med utviklingen i kursforholdet mellom norsk krone og amerikanske dollar.

Norge produserer omkring én million tonn aluminium i året. Verdensproduksjonen ligger oppunder 24 mill. tonn. Behovet øker fortsatt. Etter moderniseringen vil Elkem stå for 1/4 av den norske produksjonen.

Deres verk på Lista er så moderne at det kan kjøres i mange år til. Fra dette verket leveres for eksempel aluminium nærmest i et rør rett inn i en Alcoa-eid bildelfabrikk som ligger vegg i vegg.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.