OLJE OG GASS

Økt kreftfare ved CO2-rensing

MILLIARD OMSETNING: Statoil Mongstad er operatør for tre kommersielle bedrifter på Mongstad. I 2008 hadde disse selskapene en samlet omsetning på om lag 4,5 milliarder kroner.
MILLIARD OMSETNING: Statoil Mongstad er operatør for tre kommersielle bedrifter på Mongstad. I 2008 hadde disse selskapene en samlet omsetning på om lag 4,5 milliarder kroner. Bilde: Mona Sprenger
Ole K. Helgesen
5. okt. 2010 - 10:17

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt kreftfaren knyttet til utslipp av aminer .

Risikoen har økt

Og i statsbudsjettet 2011 kommer det frem at risikoen knyttet til CO2-fangst med aminteknologi ved Mongstad er høyere enn Statoil og myndighetene forutså.

– Statoil har lagt fram ny informasjon hvor selskapet vurderer at risikoen knyttet til anvendelse av aminteknologi har økt, ifølge en pressemelding fra Olje- og energidepartementet.

Dyrt

På grunn av dette vil det kunne bli behov for etterbehandling av utslippene på fullskalaanlegget.

Slik etterbehandling kan være teknisk og økonomisk utfordrende. Derfor vurderer regjeringen nå å åpne for nye teknologier.

– På bakgrunn av økt usikkerhet om aminer, helse og miljø, vurderer regjeringen om det bør legges til grunn alternative løsninger for den videre prosjektgjennomføringen. En eventuell åpning for alternative teknologier, vil medføre arbeid hvor det samlede erfaringsgrunnlaget er mer begrenset. Dette kan medføre lengre gjennomføringstid og økte planleggingskostnader, står det i meldingen.

Fortsatt aktuelt

Regjeringen mener ambisjonen om å realisere fullskala CO2-fangst på Mongstad hele tiden har vært utfordrende.

– Innenfor planen om raskest mulig realisering av prosjektet, har det imidlertid blitt lagt til grunn en anskaffelsesprosess basert på teknologier hvor erfaringsgrunnlaget er størst, dvs. for aminbasert teknologi. Aminteknologi vurderes fortsatt som aktuell teknologi, men den nye informasjonen gir behov for en grundig gjennomgang av den videre prosjekteringen.

Det er Aker Clean Carbon som er leverandør av aminteknologien til testsenteret på Mongstad.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.